Quo vadis, Syria?

De dag dat we deze reeks met berichtgeving over Syrië kunnen afsluiten met een hoopvolle boodschap over de terugkeer naar het normale leven, zonder sancties, zonder terroristen, zonder bezetting, zonder diefstal van grondstoffen, zonder honger…zal wellicht niet in 2021 zijn. Quasi alle tv-stations, internationale nieuwsagentschappen en dito instellingen, besteedden aandacht aan “10 jaar oorlog in Syrië”, zonder daaruit lessen te trekken.

Volgens een UNICEF rapport zouden 12.000 kinderen gedood of gekwetst zijn tijdens deze periode: m.a.w. een gemiddelde van meer dan 3 kinderen per dag, en meer dan 5700 kinderen die verplicht de wapens moesten opnemen – sommige zelfs jonger dan 7 jaar.(…)

Van dag tot dag wordt het zelfs erger. Borrell, die als een bedremmelde koorknaap bij Lavrov op visite kwam, diezelfde Borrell haalde als een door de VSA gezonden wraakengel uit naar het zwaar aangeslagen Syrië, met ongefundeerde beschuldigingen, met irreële wensen én… sancties, sancties, sancties tot de dood erop volgt. Borrell weet perfect hoe de toestand er momenteel is (zie onze vorige Quo Vadis), maar verhardt in de boosheid.

Tijdens de vergadering van de “interactieve dialoog met de VN-speciale commissie over Syrië”, deel uitmakend van de 46de vergadering van de Mensenrechtenraad, stelde Syrische ambassadeur, Hussam Al-Din Ala, dat zijn land het slachtoffer is van een georganiseerde terroristische campagne met als resultaat een economisch beleg van de basissectoren in het land en een bezetting die de natuurlijke grondstoffen leegrooft. Hij riep op tot een onmiddellijk beëindiging van de sancties die ingaan tegen de mensenrechten der bevolking en die bovendien de werkzaamheden van internationale humanitaire organisaties sterk hinderen.

“Tijdens de laatste jaren heeft de Syrische regering aan haar plicht voldaan de bevolking te beschermen tegen de misdaden van terroristische bendes en tegen de VSA, Turkse en Israëlische bezetting, wiens praktijken een bedreiging vormen voor de soevereiniteit, eenheid en territoriale integriteit van de Syrisdche staat en die de oorzaak zijn van onophoudelijk menselijk lijden.” Hij voegde eraan toe dat “in het NO (ten oosten van de Eufraat) de door de VSA gesteunde SDF-milities (Koerden) de olie en het graan stelen, ze buiten ‘s lands grenzen smokkelen, mensen onderdrukken, uit hun huizen zetten, ontvoeren of erger. En in Idlib kunnen terroristen van Al-Nusra-slag onder de bescherming van de Turkse regering ongehinderd de bevolking als menselijk schild gebruiken en beletten dat deze via de humanitaire corridor naar regeringsgebied kan komen. De VSA en de EU straffen de bevolking voor de gemaakte politieke keuze door hen uit te hongeren.”

Op donderdag werden 20 vrachtwagens met meel uit de graansilo’s van Tal Alou, Yarubiyah in Hasaka, gestolen en via de illegale grensovergang van Al-Waleed naar Irak gebracht. En op dinsdag telde men 21 vrachtwagens met dezelfde vracht.

Nochtans lijdt de bevolking daar waar de Koerden de plak zwaaien ook honger. Milities in de Hasaka regio hebben nl. graanmolens, -silo’s en de meeste privé bakkerijen “overgenomen”, waardoor het dagelijkse brood een luxe-artikel geworden is.

In de Raqqa en Hasakah provincies heeft het SDF (Koerden) opnieuw meer dan 200 jonge mannen ontvoerd om hen te verplichten dienst te nemen bij hun militie. Naar verluidt werden ze gewoon uit de moskee gehaald. (…)

De Syrische Rode Halve Maan is over heel het land actief met vrijwilligers; in de tweede video vertellen zij wat zij zouden gedaan hebben, welke kansen zij zouden gegrepen hebben, mocht er geen oorlog, geen verwoestingen, geen honger, geen leed… geweest zijn:

De Russische buitenminister Lavrov trok van 8 t/m 11 maart naar de VAE, Saoedi-Arabië en Qatar om bilaterale contacten te bespreken, afspraken te maken rond Jemen, Libië, Syrië en Palestina/Israël en de druk van de ketel te nemen in de Perz. Golf. De buitenminister der emiraten, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan, wil dat er een gemeenschappelijk standpunt over Syrië ingenomen wordt, vindt dat de Amerikaanse sancties de zaken bemoeilijken en wil de hertoetreding van Syrië bij de Arabische Liga vooruit helpen. Verder ziet hij een rol voor de regering en de privé sector om het leven in Syrië te normaliseren. Ook de Saoedische buitenminister beloofde de Syrische hertoetreding bij de Arabische Liga te zullen steunen.

En opnieuw wordt getracht – door de VSA en bondgenoten – Syrië in verdenking te stellen van het gebruik en opslag van chemische wapens. De Syrische regering heeft een OPCW-afvaardiging ontvangen, biedt volledige samenwerking aan binnen het netwerk van de conventie. Het Russische defensieministerie heeft gewaarschuwd dat de HTS-terroristen in het NW van Idlib van plan zijn een “false flag” chemische aanval te ensceneren die in de schoenen van het Syrische leger zal geschoven worden. Het zou plaats vinden in een kamp in het dorp Kabana. (…) Rusland wil dat er nu eindelijk werk gemaakt wordt van een eerlijk en betrouwbaar onderzoek naar de zgz. chemische aanval in Douma (2018). (we hebben herhaaldelijk hierover bericht; een ingesloten video is opnieuw in de YT-mist verdwenen: https://www.golfbrekers.be/douma-wanneer-officiele-rechtzetting-opcw-verslag/ )

Rusland krijgt blijkbaar stilaan ook genoeg van de Israëlische geldingsdrang in Syrië.

Military Situation In Syria On March 11, 2021 (Map Update)

Heel de voorbije week kregen via verschillende bronnen signalen dat het Syrische leger een lente-offensief in Idlib zou overwegen, resp. voorbereiden. Dagelijks waren er in grensstreek van Idlib en regeringsgebied raket- en artillerie-aanvallen over en weer tussen het Syrische leger en de terroristen.

En bovendien ziet het er naar uit dat de VSA zich – opnieuw – ermee gaan bemoeien:

De VSA brachten nieuwe militaire versterking naar hun basis in al-Shaddadi stad (Z-Hasakah): 10 vrachtwagens met zeven houten containers met wapens en munitie en drie raketlanceerders. Op 6 maart werden VSA soldaten met helikopters overgevlogen. (…)

Het Russische leger gebruikt een geo-radar toestel om holle ruimtes onder de grond op te sporen. De terroristen maken nl. gebruik van tunnels en uitgravingen.

In de Hasakah provincie heeft het Syrische leger meer dan 2000 rekruten toegevoegd. Een nieuwe lichting – leden van lokale Arabische stammen – legde woensdag de eed van trouw af na 6 maanden training. (…)

We proberen steeds af te sluiten met een optimistischer boodschap. Vandaag dit kinderkoor; ze zingen wel een beetje vals, maar dat doet aan hun enthousiasme geen afbreuk.