Quo vadis, Syria?

Onze redactie ondervindt behoorlijk veel problemen bij de nieuwsvergaring over de toestand in Syrië. De toegankelijkheid, de snelheid, de censuur van nieuwsagenturen en -fora worden van dag tot dag moeilijker. Zodra dit zich herstelt krijgt u van ons meer te lezen en zien – in elk geval hebben we ons best gedaan. Hieronder vindt u de oogst van vijf uur zoeken (… via omwegen), vertalen, laden en schrijven.

—-

Israël voert dag na dag steeds agressievere luchtaanvallen op Syrisch grondgebied. En dat mag. Niemand durft, resp. wil hen met de vinger te wijzen. Israël is immers het kneusje, het geplaagde slachtoffer van de Iraanse wereldbeheersingsdrang. Er gaat geen week voorbij of we melden hier op Golfbrekers – de poco media geven niet thuis – dat er opnieuw slachtoffers gevallen zijn in Syrië, slachtoffers van Israëlische raketten. Op 3 februari was Zuid-Syrië – Daraa en al-Quneitra – en de Damascus luchthaven aan de beurt. Sommige raketten werden onderschept. In tegenstelling tot vorige aanvallen gebeurde dit nu vanuit Israëlisch grondgebied.

Voor de xxxx maal kaartte de Syrische vertegenwoordiger in de VN Veiligheidsraad de aanvallen van Israël op Syrische grondgebied aan. (…)

Dat Israël sinds het aantreden van Biden op de gaspedaal trapt is geen verrassing. Het land is een felle tegenstander van de hernieuwing van het nucleaire akkoord met Iran. De toenemende Israëlische “activiteit” – zowel qua frequentie als de schaal – is een gouden kans voor de resterende ISIS-cellen in Syrië, vooral in de prov. Homs en Deir Ezzor. In de vroege uurtjes van 3 februari werden minstens 12 regeringssteunende militieleden het slachtoffer van een verrassingsaanval door een ISIS-cel. Gedurende de laatste weken was er een toenemende intensiteit van ISIS-aanvallen op stellingen van het Syrische leger en op burgerdoelwitten.

Woensdag, 3 februari, werden er in het oosten van de prov. Hama zware gevechten geleverd tussen het Syrische leger en ISIS-cellen, m.n. rond de as van al-Fasida ten oosten van de archeologische sites in het oosten van Hama (Palmyra). Talrijke slachtoffers aan beide kanten. Deze leidden tot een tussenkomst van de Syrische (helikopters) en Russische luchtmacht (bommenwerpers) in Hama, Homs en de al-Raqqa provincies. (…)

Een regio die minder aandacht kreeg gedurende de laatste weken is Idlib. De Russische luchtmacht blijft inbeuken op het HTS-amalgaam van al-Qaeda-signatuur, dat zich niet aan het staakt-het-vuren houdt in de gedemilitariseerde zone. U hoort er hier amper of nooit iets over. Behalve om al-Qaeda erfgenamen – herdoopt in HTS – wit te wassen als “vrijheidsstrijders”. Journalist Martin Smith van Frontline ging ongegeneerd met top-terrorist al-Jolani op de foto. Dezelfde al-Jolani, op wiens hoofd jarenlang $ 10 miljoen stond, wordt nu voorgesteld als een held die strijdt tegen onderdrukking. (zie ons vorig artikel gewijd aan de vervelling van al-Qaeda, via al-Nusra naar HTS – de video’s werden door een hogere macht intussen gecensureerd) Hieronder vindt u een c.v. van de driekoppige draak:


Naar verluidt arresteerde het Libanese leger 18 ISIS-terroristen (Libanezen en Syriërs) in Arsal, 124 km NO van Damascus, op de grens met Syrië. Hun wapens werden in beslag genomen.

In Afrin blijft de bevolking zich verzetten tegen de Turkse bezetting. Hun woningen worden in beslag genomen en vervolgens verkocht aan degenen die de Turkse bezetters genegen zijn, zoals de Oeigoeren.

Het blijft maar duren. Met Biden geen kans op vrede:

Military Situation In Syria On February 4, 2021 (Map Update)

In Hasakah blijft de bevolking zich verzetten tegen de blokkade door het SDF (Koerden), van de regio onder het bestuur van de Syrische regering. De Russische militaire politie zag zich genoodzaakt het Syrische leger te hulp te schieten tegen pro-VSA troepen (Koerden): (…)

Voorafgaand werden een Syrische burger en vier andere zondag gewond bij een pro-Syrische regeringbetoging in al-Hasaka-stad. Zij protesteerden tegen de belegering van hun stadsdistrict.

In Genève maken de onderhandelingen over een nieuwe Syrische grondwet geen vooruitgang. VN afgevaardigde Pedersen verliest er de moed bij.

Corona: een beperkt vaccinatieprogramma zou vermoedelijk uitgerold worden.

Afsluitend deze recente beelden uit Aleppo.