2 gedachten over “PUB

 1. Waar iedereen dacht dat de Slag der Gulden Sporen de enige was die Vlamingen ooit gewonnen hebben, blijkt uit het nieuws van deze week dat in Halen bij Diest in 1914 ook een slag der Zilveren Helmen gewonnen werd, toen den duits nog met een bliksemafleider op zijn helm uitgerust was.

  • De Vlamingen of de ‘Belgen’ of de Franse franc-tireurs?

   Hier een brief van Jacques dd 21 augustus 1914, aan Joseph.

   Waarde Joseph,

   In mijn laatsten brief heb ik je verteld van den slag bij Haelen (nu Halen). Wij moesten in allerijl de vlucht nemen Wij zijn tot het laatst in Haelen gebleven en hebben, toen zij 100m van ons af waren, den kerktoren in brand gestoken. Vandaar zijn we teruggegaan naar Aerschot, om als aanvulling te dienen. Den volgenden dag is er daar hevig gevochten; wij zijn teruggetrokken, niet uit noodzakelijkheid maar om de boches in de war te brengen, en tot heden zijn ze er dan ook ingelopen. We hebben ze afgeleid naar de huizen waar de franc-tireurs zaten. Die hebben op de boches geschoten.
   Wij zijn hier nu achter de versterkte stellingen van Antwerpen terugetrokken en voor het oogenblik is niets te vreezen. Overigens zeggen allen dat Antwerpen, onneembaar is, vooral nu Luik weer in handen der Franschen is.
   Ik wordt geroepen, waarde Joseph, spoedig meer.
   Groeten thuis.

Reacties zijn gesloten.