Pruisisch kruis mag blijven

Afbeeldingsresultaat voor berliner stadtschloss kreuz

1932

Het Berlijnse Stadtschloss – ooit een Pruisische residentie – wordt sinds 2011 gerestaureerd. Van boven tot onder, ook het kruis op de koepel. Een gelegenheid om de geschiedenis naar de hand van het poco heden te zetten.

De „Stiftung Zukunft Berlin“ (Stichting Toekomst Berlijn) – een opmerkelijk visionair geformuleerde naam – is ontgoocheld, want het moest ‘een huis voor iedereen’ worden en ‘het zal het werk niet vereenvoudigen als dit onder het symbool van één religie moet gebeuren’. De Stichting had enkele maanden geleden nog beloofd van de plaatsing van het kruis te willen afzien.

Buiten de waard gerekend, t.t.z. de Stiftung Humboldt Forum, die na een heftig publiek debat einde juni besloot de historische koepelversiering opnieuw te zullen plaatsen. Historisch logisch. Volgens het poco “we passen ons aan”-mantra totaal onlogisch, want – we citeren – “Als het een heimatoord van alle culturen der wereld moet worden, dan moeten we hen het huis ter beschikking stellen , dan moeten ze daar ook echt thuis zijn.” Juist. Of wij ons nog thuis voelen “bij ons” is niet relevant.

Waarschijnlijk worden ‘andere culturen’ ter plekke neergebliksemd als ze het Stadtschloss betreden.

Welt N24

 

2 gedachten over “Pruisisch kruis mag blijven

  1. Wààrover men “zeevert” als er niks ànders is om over te zeveren…
    Men wil nu ook al een kruis afnemen van een gebouw dat reeds vele jaren een kruis had, ènkel-maar om dat gebouw voor iedereen begaanbaar te maken.
    Het zal hoogstwaarschijnlijk wéér “uit een bepaalde hoek” komen, want, zelfs volkomen-ongelovigen heeft het kruis niemand gestoord: het staat daar “hoog en droog” en eigenlijk”uit-het-zicht” voor de normale passanten; men kan het beschouwen als een reliek-uit-het verleden, (net als de kleine “godshuisjes” in Brugge)–> de Middeleeuwse vorm van de hedendaagse “sociale woningen”.

    • Daarentegen is men in bv. Tunesië, Marokko, Syrië tolerant. In de hoofdstad van Djerba staan op het plein broederlijk naast elkaar de moskee en de kerk. Kinderen gaan er gewoon in uniform naar een katholieke school. Niemand scheert zich erom. Idem dito in Agadir.
      Slechts in onze contreien willen de linksen neutraal-extremistischer zijn dan de moslims zelf.

Reacties zijn gesloten.