Privé milities, mag da van Vrhfstdt?

Het schaduwleger van Poroshenko

Kunt u zich voorstellen dat de Flup, als staatshoofd van het land b,  44 privé milities onder zijn bevel heeft om de flaminganten gewapenderhand onder de knoet te krijgen te houden?  Niet? Of koning Felipe om de Catalanen te beletten zich af te scheuren? Ook niet?

Ctrl + voor vergroting of volg bruggetje in artikel.

Nochtans houdt de president van het onvolprezen Oekraïne, Petro Poroshenko,  meer dan 40 vrijwilligersmilities – de zgn. bataljons – onder zijn vleugels.  Zij zijn actief in Oost-Oekraïne en staan onder direct bevel van het ministerie van binnenlandse zaken.  Of de minister er veel aan te zeggen heeft, is een ander paar mouwen.  Zelfs Amnesty International heeft het gewaagd er kritiek op te uiten wegens grove schending van mensenrechten.

Het juiste aantal vrijwilligers is onbekend.  Enkele duizenden vermoedelijk.  Zij vechten tegen de separatisten in Oost-Oekraïne.   Ze worden gefinancierd door verschillende Oekraïense oligarchen en mogen ook rekenen op giften van Oekraïense burgers.  Oekraïne is failliet, kan zijn gasrekeningen niet betalen, maar telt een groot aantal miljonairs onder de bevolking.
Deze maand, september 2014, zouden er 44 milities actief zijn.  Ze spelen een belangrijke, echter controversiële rol, in de oorlog tegen de separatisten.  De zegetocht van het ‘Oekraïens leger’ in de maanden juli en augustus zou in werkelijkheid door hun tussenkomst verwezenlijkt zijn. U kan er meer over lezen via dit bruggetje.

En hier over de machtsstrijd van de oligarchen voor het grootste deel van de democratische koek. Want het gaat om geld en macht.  Niet om democratie.  Dat is in Oekraïne niet anders dan in de EUSSR.

We dachten even terug aan het VMO.  De verboden ‘privé militie’.  In vergelijking met b.g. ‘bataljons’: een kleuterklasje op uitstap in Bobbejaanland.

FT