President Lewinsky…

Sinds maanden bedelt de Oekraïense president Zelensky om een audiëntie bij de Amerikaanse president Biden. Nadat zijn bezoek meerdere keren uitgesteld werd, mocht Zelensky eindelijk in Washington zijn opwachting maken en meteen voelen hoe onbelangrijk Oekraïne in se voor de VSA is.

Zelensky heeft het bij Biden al lang verbrod. Dat werd o.a. in mei tijdens het bezoek aan Kiev van de Amerikaanse buitenminister Blinken samen met Victoria Nuland (deze van “fuck-the-EU”) duidelijk. Er werd vanzelfsprekend de holle “ondersteuning” van de VSA beloofd. Zelensky wilde niets minder dan NAVO-lidmaatschap; de VSA opponeerden: “niet te haastig, druk uitoefenen heeft een omgekeerde werking, zorg eerst voor de broodnodige hervormingen”. Nauwelijks bekend was een ander heet hangijzer: nl. het ontslag van Andrej Kobolev. Kobolev??? Kobolev was de grote baas van de Oekraïense gasleverancier Naftogas, een job die hij na de Maidanperikelen verwierf dankzij de tussenkomst van de toenmalige vice-president van Obama: … Joe Biden. Biden heeft toen een heleboel poppetjes in Oekraïne doen benoemen, o.a. probleemkind Hunter Biden (lees onderaan: Neutrale Zeverende Dag) én de benoeming van Kobolev. (Lees: Natalie & co.)

Het ontslag van Kobolev is de ware reden voor het bezoek van Blinken en Nuland aan Kiev. Op 28 april werd hij door president Zelensky ontslagen; niet door de Oekraïense regering, maar wel en uitsluitend door de president. De regering en het parlement waren er tegen. Op het eerste zicht een intern Oekraïens conflict in een krabbenmand waar je best je hand niet insteekt.

U gaat best even gemakkelijk zitten; we zullen proberen de situatie in zo weinig mogelijk woorden uit te leggen. Niet eenvoudig:

Naftogas speelt een centrale rol in Oekraïne, daar deze alle huishoudens en de meeste bedrijven direct of indirect van gas voorziet. Wie Naftogas controleert, controleert de Oekraïense gasmarkt. Goed voor verschillende miljarden. Vooral nadat president Porosjenko na de Maidanperikelen – gevolg gevend aan de druk van het IWF – de subsidiëring van het gas stop gezet had. De gasprijzen in Oekraïne zijn na de Maidanperikelen geexplodeerd en meer dan 1000% gestegen. Naftogas is een staatsbedrijf. Met het excuus de corruptie te willen bestrijden, werd na Maidan een wet gestemd die de invloed én macht van de eigenaar – de staat Oekraïne – overhevelt naar de Raad van Bestuur. Bij Naftogas zaten bijna uitsluitend nog buitenlanders in deze Raad van Bestuur. En als grote baas van Naftogas had Joe Biden Kobolev geparachuteerd, die bijgevolg nadien onaantastbaar was. Niet alleen in bedrijven werden Bidens handpoppen op strategische plaatsen neergezet, ook in de regering: lees: Natalie & co.

De voormalige president Porosjenko had ook problemen met Kobolev, kon hem echter niet de laan uitsturen omwille van Joe Bidens beschermende hand boven diens hoofd. Biden heeft door middel van zetbazen miljoenen verdiend, via zoon Hunter en broer James, in China, Irak en Oekraïne. Google gewoon even Biden Joe Hunter James en de b.g. landen – voeg daar corruptie aan toe… je kan vervolgens een hele avond vullen met onthullende literatuur!

De EU toonde zich bezorgd over het onverwachte ontslag van Kobolev:

Het actiefste was Sleepy Joe echter in Oekraïne, waar hij zich vooral voor de gasmarkt interesseerde. President Porosjenko had na Maidan ervoor gezorgd dat Oekraïne geen Russisch gas meer kocht, maar wel Europees gas. Europees gas??? hoor ik u denken… Waarom werden dan de Nord Stream gasleidingen van Rusland naar Duitsland gelegd als we zelf gas hebben???

Oekraïne heeft natuurlijk verder Russisch gas gebruikt, gas dat uit Rusland via Oekraïne naar Europa geleid wordt. Een deel van het gas wordt dichtbij de grens met Slovakije omgeleid naar het Oekraïense gasnet, dat noemt men “revers”. Via een spookfirma, onder Bidens bestuur, werd het gas omgedoopt tot “Europees” gas – ook al bevond het zich op geen enkel ogenblik in Europa. De rekening van de spookfirma was echter écht: voor de herdoping rekende deze een provisie van 50 tot 100 euro per 1000 m3 gas!

Dit is geen geheim: Europa heeft tenslotte geen grote gasvoorraden dat het aan Oekraïne zou kunnen leveren. Alexander Onischenko, de rechterhand van de toenmalige Oekraïense president Porosjenko, bevestigde dat Bidens spookfirma van 2014 tot 2016 1.5 miljard dollar verdiend heeft als commissie voor de “revers” gasleveringen van “Europa” naar Oekraïne! En ook de latere jaren liepen de zaken verder gesmeerd. Om dit te kunnen realiseren had Biden Naftogas en zijn handpop Kobolev nodig. Opdat alles nog winstgevender zou verlopen had het IWF geëist dat de subsidies voor gas aan eindverbruikers zouden stop gezet worden en Biden heeft nieuwe Amerikaanse kredietwaarborgen steeds begeleid door de verbindende eis dat Oekraïne de IWF-marsorders ook uitvoert.

Dat Kobolev op 28 april plotseling door de Oekraïense president persoonlijk ontslagen werd is – rekening houdende met het bovenstaande – op zijn minst merkwaardig te noemen. Vooral omdat ze hun beschermheer hiermee tegen de haren instrijken. Zelensky en zijn regering hebben financiële problemen. Niets nieuws onder de zon. Zelensky is slechts dankzij de steun van de oligarch Kolomoisky president geworden. Kolomoisky gaf hem geld en via zijn tv-zender gratis reclame. Naar verluidt zou de “vriendschap” tussen beide heerschappen niet meer zijn wat ze geweest is.

Waarom? Wel, een jaar geleden, in de zomer 2020, werd de anti-Kolomoisky-wet gestemd. Alleen al over deze wet kan men een boek schrijven. We willen echter daar nu slechts beperkt op ingaan daar we anders te ver afwijken van het opzet, nl. duidelijk maken waarom de relatie VSA-Oekraïne bekoeld is. De wet handelt in se om de grootste bank van Oekraïne, het vroegere eigendom van Kolomoisky, die onder Porosjenko staatseigendom en uitgehold werd. Kolomoisky wou een beloning voor de steun aan Zelensky, m.a.w. een financiële schadevergoeding van de Oekraïense staat. Het IWF verzette zich en zo kwam het uiteindelijk tot de zgn. anti-Kolomoisky-wet die Kolomoisky’s eisen moest doen begraven. Zelensky heeft in Oekraïne geen machtige achterban én geen geld. Voor kiescampagnes bij de regionale verkiezingen en voor het dagelijkse politieke reilen en zeilen heeft Zelensky en zijn entourage veel geld nodig. En zo is men uit pure wanhoop op het onzalige idee gekomen Naftogas onder eigen controle te loodsen, kwestie van daar aan de kassa te kunnen passeren.

Men begon met de poging een vertrouwensman tot minister van energie te benoemen: Juri Vitrenko. Het parlement ging dwars liggen en de benoeming ging niet door. Vervolgens kwam plan B op de proppen: Kobolev (Bidens protégé) werd ontslagen en Vitrenko (Zelensky’s protégé) werd op 28 april tot grote baas van Naftogas benoemd… nogmaals… niet door het Oekraïense parlement, maar wel door de president.

Dergelijke beslissingen worden niet stoemelings in een opwelling genomen en zijn achter de coulissen wel degelijk bekend. Ze moeten immers voorbereid worden en voor een zakcentje is er altijd wel iemand bereid deze te lekken aan geïnteresseerde partijen. Toeval of niet, de Amerikaanse buitenminister Blinken kondigde zijn bezoek aan Kiev aan op 27 april, dé dag voorafgaand aan het Kobolev-ontslag. Waarschijnlijk had het nieuws Washington bereikt en moest er prompt gereageerd worden. Zelensky staat sowieso niet op een goed blaadje bij Biden; hij wou immers Porosjenko’s corrupte “zaakjes” aan de kaak stellen en heeft zelfs een tijdje met Trumps advocaat Giuliani samengewerkt, die wegens Bidens (vader en zoon) lucratieve bezigheden in Oekraïne een onderzoek voerde. Het resultaat kent u: de eerste poging om Trump af te zetten, waarmee de Democraten wilden verhinderen dat er te veel bezinksel uit de modderpoel van Bidens Oekraïne-verleden naar boven kwam. Vandaar de bijnaam van Zelensky…””Lewinsky”… hij kostte Trump bijna het presidentschap, zoals voorganger Clinton overkwam nadat de escapades met zijn protégé Lewinsky aan het licht kwamen.

Komt daar dan nog eens de miserie met Nord Stream 2 bovenop. Biden zag af van Trumps sancties en bedreigingen en kreeg naar verluidt garanties van Merkel dat Rusland de pijplijn nooit mocht gebruiken als chantagemiddel. Vitrenko is er het hart van in en beschuldigt Rusland de pijplijn te gebruiken als een politiek wapen… Alsof de Oekraïense politici met een rein eerste communiezieltje politiek bedrijven!

Zelensky heeft sindsdien weliswaar berouw getoond en trouw gezworen aan Biden, maar de schade is geschied. Zelensky wordt als ongeloofwaardig beschouwd: eerst steekt hij zijn sponsor Kolomoisky in de rug, werkt met Bidens vijand Trump samen om de Biden-clan een beentje te lichten, en gooit bovendien Bidens protégé Kobolev buiten en verhindert hiermee dat de Amerikaanse kassa in Oekraïne verder rinkelt… We krijgen bijna medelijden met Biden!

Toen in juni dé topontmoeting van presidenten Biden en Poetin in Genève plaats had, viel hun Oekraïense collega-president op door het bijna meelijwekkend bedelen om toch vooraf even een tête-tête met Biden te mogen hebben tijdens diens reis door Europa en bezoek aan de EU en NAVO. Biden gaf niet thuis en bood Zelensky een afspraak in juli aan in Washington. Echter… deze afspraak werd keer op keer uitgesteld tot ergens in augustus. En dan kwam de toestand in Afghanistan ertussen, zodat de ontmoeting uiteindelijk op 2 september doorging. En dan heeft Zelensky nog geluk gehad dat de orkaan Ida niet vroeger over de VSA raasde.

Oekraïne staat op de Amerikaanse dagorde vandaag tamelijk ver onderaan. Zelensky mocht dus uiteindelijk op audiëntie in het Witte Huis komen. En hij bracht zonder enige gêne een waslijst aan wensen en eisen mee. Wat hij hiermee bereikte was het omgekeerde. Ja, de VSA zullen wapens en legermateriaal leveren een Oekraïne, maar da’s eerder een boodschap aan Rusland dan een ruggensteun aan Oekraïne. Een vaste tijdlijn voor opname in de NAVO: nul. Een potentiële Amerikaanse tussenkomst in de Donbass: nul. Zelfs Sleepy Joe weet dat de Russen dit niet zullen pikken. Verder enkele gratuite hoogdravende woorden en beloftes. De VSA beloven meer steun voor de bestrijding van het covid-19 virus. De VSA hadden al ca. 2.2 miljoen vaccins geleverd en zullen er nog 45 miljoen dollar bovenop gooien voor humanitaire steun en “plant” ca. 463 miljoen dollar voor ontwikkelingssteun, hierbij “inbegrepen programma’s die zich bezig houden met democratie, mensenrechten, plaatselijke bestuur en decentralisatie, privatisering en hervorming van het gerechtelijk apparaat”.

Zelensky had het enigszins anders opgevat. Hij wou Biden een “plan voor de transformatie van Oekraïne” door de strot duwen… met een kostenplaatje van 277 miljard dollar tot het jaar 2030. Oekraïne heeft in de loop der jaren al verschillende hervormingsplannen opgesteld en gepresenteerd aan mogelijke “bondgenoten”. Veel is er nooit van in huis gekomen. Daar Oekraïne failliet is, is het niet moeilijk te raden wie volgens Zelensky de put moet delven. Dat plan kon hij direct mee terugnemen naar Kiev of verticaal klasseren. Zelfs nuttige idioten hebben uiteindelijk een limiet.

Waarom, o waarom, heeft Vrhfsdt daar op Maidan niet de macht gegrepen? De laurierkrans lag binnen handbereik. Hij had eventueel Somers en zijn Krulkonijn mee mogen nemen. Snik.

P.S. Mocht u in onderstaande artikels een gapende leegte, een rare omschrijvingstekst of een zwartgekleurde, niet te openen, video waarnemen, weet dan dat de censuurduivel ons dagelijks op de hielen zit.

Lees ook:

https://www.bbc.com/news/world-54553132

3 gedachten over “President Lewinsky…

  1. Wat de Oekraieners vertegenwoordigen is nog erger dan de Russen. Als je op vakantie een Oekraiener tegen komt dan loopt de arrogantie er zo van af. Ongemanierd en gevaarlijk. Ze denken nog meer dan de Russen dat ze het middelpunt van de aarde zijn. Een groot land naar oppervlakte toe maar nog meer een land van corruptie.

Reacties zijn gesloten.