Predikanten zijn komedianten

Officiële – eerder onopvallende – berichtgeving van vandaag:

VS halen chemische wapens uit Panama

De Verenigde Staten gaan eigen chemische wapens weghalen die ze in de vorige eeuw hebben opgeslagen op een eilandje in de Golf van Panama, ongeveer tachtig kilometer ten zuiden van Panama-Stad.

De Panamese minister van Buitenlandse Zaken, Fernando Núñez Fabrega, heeft vandaag laten weten dat er eindelijk overeenstemming is bereikt. Een belangrijke mijlpaal in de onderhandelingen waren in april de gesprekken tussen Amerikaanse ambtenaren en Panamese diplomaten in Den Haag.

OPCW
Panama hoopt te kunnen worden afgevoerd van de lijst van landen met chemische wapens die de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens in Den Haag bijhoudt. De OPCW werkt momenteel aan een Amerikaans-Russisch plan om Syrië van chemische wapens te ontdoen.

Núñez Fabrega zei dat de VS voor het einde van het jaar op het eiland San José beginnen met het verwijderen van de chemische munitie en bommen. Die liggen er al tientallen jaren. Volgens Panamese media hebben de VS er chemische wapens achtergelaten van de jaren 30 tot de jaren 70.

Tot zover een korte mededeling.  De vraag is in hoeveel “bevriende” landen er zich chemische wapenopslagplaatsen van de VSA bevinden.

Meer over de chemische wapenopslag in Panama

Diverse internationale bronnen

FT