Polsbandjesster

In Cardiff moesten asielzoekers een polsbandje dragen om te mogen aanschuiven aan de gevulde tafels.

Een tragedie.  Mensenrechtenorganisaties hadden het over stigmatisering, een nieuwe jodenster.  Schande.  Onmenselijk.  Wie weigert zou naar verluidt niet alleen van de honger omkomen maar bovendien een negatieve reactie op de asielaanvraag kunnen uitlokken.  Een man had zijn armbandje in de douche verloren en zou geen eten meer krijgen.  Een mentale aanranding.  Foltering.  De plaatselijke bevolking scheldt hen uit: “Vreemdelingen, keer terug naar huis.”  En dan de retorische vraag naar een oplossing: “Wat is erger?  Vluchten voor vervolging of wonen in een plaats waar niemand van je houdt, niemand je respecteert, niemand je kent.  Ze willen zelfs dat we terugkeren…”  Wij herhalen: retorische vraag.

De polsbandjes werden intussen naar de vuilbak verwezen.  Zoveel leed wil men niemand aandoen. We herhalen samen met de man in de video zijn retorische vraag naar een oplossing…

Eigenlijk hebben wij er nooit bij stilgestaan dat wij op vakantie ook met zo’n ding rond onze pols rondlopen.  Met hetzelfde doel: duidelijk maken wie recht heeft op de all-inclusive verzorging.  Héél frustrerend…

FT

 

 

7 gedachten over “Polsbandjesster

  1. Nu begrijp ik waarom de joden een ster moesten dragen , om te kunnen genieten van een gratis aangeboden maaltijd , huisvesting , medische verzorging enz . Die paljassen zullen eens een vergelijk maken . Het assortiment armbandjes zouden ze nog moeten uitbreiden , groen voor eten , rood voor een ambetante of agressieve fluchteling , zwart voor aanrander enz . Voor een belijder van de meest liefdevolle en rechtvaardige godsdienst geen kleur maar een bandje met een tekening van Donald Duck

    • Zo’n polsbandje telt gewoon als een pasje, zoals ook gebruikelijk is op muziekfestivals. Het is licht, gemakkelijk in gebruik en kan absoluut niet zomaar van je hand vallen tijdens het douchen of zwemmen. Als je ervan af wilt, moet je het met een schaar doorknippen. Sommige jonge mensen hebben een verzameling van jaren festivalbezoek aan hun pols hangen. Wat is daaraan nu stigmatiserend? Uiteraard kan je het niet ‘doorgeven’ aan iemand anders, want eens verwijderd is het niet te herstellen. En dat is nou net de bedoeling. Een pasje daarentegen is voor vervalsing en misbruik vatbaar.

      • De kliniek waar ik mij moet aanbieden voor onderzoeken en behandelingen geeft je ook zo een bandje. Je moet het inderdaad doorknippen of je geraakt er niet van af.

Reacties zijn gesloten.