Politieke ijkpunten in 2022

Duitsland

Presidents- en gewestelijke verkiezingen

Op 13 februari wordt de nieuwe president verkozen, of beter gezegd, de huidige president wordt herkozen. Als dit sowieso al bekend is, waarom dan nog verkiezingen houden? En bovendien, zijn die verkiezingen die naam nog waardig? De kiezer mag zijn persoonlijke keuze niet kenbaar maken; het zijn de politieke “vertegenwoordigers” van het volk die het ambt van SPDer Steinmeier zullen bevestigen. De huidige federale coalitie heeft in feite al beslist dat hij aan het presidentsroer mag blijven staan.

Dit jaar worden er ook gewestelijke verkiezingen (Landtagswahlen) gehouden: op 27 maart in Saarland, op 15 mei in Nordrhein-Westfalen en op 9 oktober in Niedersachsen.

G7

Sinds 1 januari houdt Duitsland de voorzittershamer in de hand bij de G7. Van 26 t/m 28 juni worden de staats- en regeringsleiders op Schloss Elmau (Garmisch-Partenkirchen) uitgenodigd op de g7-top. Motto: “Entschlossen handeln statt nur reagieren“ – Ned.: “Vastberaden handelen in plaats van slechts te reageren.” Benieuwd of Nord Stream 2 intussen al “vastberaden” behandeld werd met een goedkeuringsattest. We zijn niet benieuwd naar de “wir schaffen das”-houding t.o.v. asielzoekers – die worden desnoods aan de grens afgehaald om hen “Heim ins Schlaraffenland” te brengen. In het coalitie-akkoord der SPD, Groenen en FDP lezen we het volgende over het Duitse staatsburgerschap:

„Wir schaffen ein modernes Staatsangehörigkeitsrecht. Dafür werden wir die Mehrfachstaatsangehörigkeit ermöglichen und den Weg zum Erwerb der deutschen Staatsangehörigkeit vereinfachen. Eine Einbürgerung soll in der Regel nach fünf Jahren möglich sein, bei besonderen Integrationsleistungen nach drei Jahren. (…) In Deutschland geborene Kinder ausländischer Eltern werden mit ihrer Geburt deutsche Staatsbürgerinnen bzw. Staatsbürger, wenn ein Elternteil seit fünf Jahren einen rechtmäßigen gewöhnlichen Aufenthalt im Inland hat.“

Ned. vert.: “Wij maken een modern staatsburgerschap met meerdere nationaliteiten en een vergemakkelijking tot de Duitse nationaliteit. Een inburgering: na vijf jaar, bij speciale integratieprestaties na drie jaar… De in Duitsland geboren kinderen van buitenlandse ouders zullen bij hun geboorte Duitse staatsburgerinnen, resp. staatsburgers zijn als één der ouders sinds vijf jaar een legaal verblijf hier had.”

Waarmee immigratie gewoon herdoopt werd in uitbreiding van staatsburgerschap!

En aan de afgewezen asielzoekers die omwille van een of andere mensenrecht niet uitgewezen kunnen worden, die bijgevolg “geduld” worden, wordt ook gedacht:

“Menschen, die am 1. Januar 2022 seit fünf Jahren in Deutschland leben, nicht straffällig geworden sind und sich zur freiheitlichen demokratischen Grundordnung bekennen, sollen eine einjährige Aufenthaltserlaubnis auf Probe erhalten können“.

Ned. vert.: “Mensen die op 1 januari 2022 sinds vijf jaar in Duitsland leven, geen straffeiten gepleegd hebben (… of die niet betrapt werden…) en die akkoord gaan met de vrijheids-, democratische grondregels van de publieke orde, die kansenparels moeten een verblijfsvergunning van één jaar op proef kunnen krijgen”.

Buitenministerin Baerbock moet bewijzen dat ze niet positief gediscrimineerd werd met haar ministerinstitel: ze kon niet over het hoofd gezien worden: groen én vrouw. Wat kan je meer wensen? … ach ja, één schoonheidsfoutje… ze is blank… Wat zij belangrijk vindt, kan men allicht raden: ze zet alles op alles met een “preventie- en transformatie-agenda”, zoals de klimaatcrisis, de pandemie en de versterking van de weerstand der democratieën (meervoud!). We citeren:

“Globale Herausforderungen können wir nur gemeinsam lösen. Für die G7 heißt das, wir müssen sagen wofür wir als liberale Demokratien, die dem Multilateralismus verpflichtet sind, streiten, statt immer nur darauf zu fokussieren, wogegen wir sind.”

We doen niet de moeite dit te vertalen; het is het bekende riedeltje omtrent “democratie” en aanverwante hersenspinsels der poco, linkse, groene von Münchhausenwereldverbeteraars.

Volledigheidshalve werd aan het regeerakkoord ook nog het volgende toegevoegd, kwestie van de geloofwaardigheid niet helemaal onderuit te halen:

“Nicht jeder Mensch, der zu uns kommt, kann bleiben. Wir starten eine Rückführungsoffensive, um Ausreisen konsequenter umzusetzen, insbesondere die Abschiebung von Straftätern und Gefährdern. Der Bund wird die Länder bei Abschiebungen künftig stärker unterstützen.“

Ned. vert.: “Niet iedereen, die hierheen komt, kan blijven. Wij starten een terugkeeroffensief, om terugkeerreizen consequenter te behandelen, vooral de uitzetting van criminelen en gevaarlijke types. Het federale zal de gewesten in de toekomstig sterker ondersteunen.”

“Wie gelooft, wordt zalig” zal allicht niet in het regeerakkoord staan. Een verwijzing naar het christelijk geloof is in strijd met de inclusiviteitsbeginsel.

Nog meer in onderstaande video:

Wat is dit voor een land?…

Kernenergie

Vanaf 1 januari 2023 wordt Duitsland de belangrijkste energieklant van Frankrijk… Op 31 december 2022 wil Duitsland volledig uit kernenergie stappen. De drie laatste kernreactoren (Isar 2, Emsland en Neckarwestheim 2) moeten dan uitgeschakeld worden. Moedige Duitsers. Liever hun bruinkool opbranden en hele dorpen afbreken dan kernenergie gebruiken om stroom op te wekken. (https://www.golfbrekers.be/duitsland-schafft-propere-energie-opwekking-niet/)En dat met de omschakeling naar een elektrisch rijdend wagenpark. Intussen wacht Nord Stream 2 nog steeds op de goedkeuring. De Fransen wrijven intussen in de handen: twee buurlanden als afnemers van hun kernenergie… Als Nord Stream 2 er in Duitsland niet komt, als in het land b de gasprojecten geen toelating krijgen, dan kunnen zij de prijs voor de energie bepalen…

Frankrijk / EU

Op 10 april, en naar alle waarschijnlijkheid op 24 april, wordt de volgende Franse president gekozen. Macron is haperend aan zijn campagne begonnen: door de Franse vlag te vervangen door de EU-sterrenhemel aan de Arc de Triomphe maakte hij alles behalve een goede beurt. Men kan proberen op twee paarden te wedden, maar dit houdt een risico in. Het roterend zesmaandelijks EU-voorzitterschap kan voor zijn herverkiezing als president zowel een vloek als een zegen zijn. En voor de modale EU-burger? Wij houden ons hart vast…

VSA

In de VSA worden op 8 november de tussentijdse verkiezingen (midterms) van het Congress gehouden. Bidens goedkeuring door het volk is omgekeerd evenredig met de corona-besmettingscijfers. Wellicht zal zijn populariteit een piek bereiken op de dag van zijn begrafenis…