Over symboliek als marketingstunt

Johan SanctorumDe nederigheid van Franciscus

Johan Sanctorum, 01.04.2013

Over symboliek, rituelen en religieuze marketing

De paus heeft op Witte Donderdag in een Romeinse gevangenis de voeten gewassen van een aantal jeugdige delinquenten (men spreekt allang niet meer over jonge boefjes), “als teken van nederigheid en ter herinnering aan het feit dat Christus dit tijdens het Laatste Avondmaal met zijn discipelen ook deed”.

Aldus het officiële Vaticaanbericht. Van de 50 aanwezige jongeren werden er overigens maar 12 uitverkoren, de rest bleef met zweetvoeten zitten: het gaat, beste mensen, namelijk om de symboliek, en de apostelen waren ook met z’n twaalven, waaronder één rotte appel, genaamd Judas Iskariot (volgens sommigen geen ordinaire geldwolf, maar een lid van de Joodse ondergrondse tijdens de Romeinse bezetting).

Lees hier het volledige artikel.

2 gedachten over “Over symboliek als marketingstunt

  1. “….in Rome een echte gelovige rondwaart, een die terug naar de bron wil gaan en er zijn gat aan veegt, aan het hele media circus en aan wat wij allemaal denken of zeggen. De boefjes en de rest van de wereld lacht in zijn vuistje, maar hij heeft gekozen voor een weg en zal die gaan, verfrissend en gedurfd. Een nieuwe Nelson Mandela misschien, stel dat dat zou kunnen, dan zou er weer iets als hoop mogelijk zijn.”
    Uit een reactie van “Karina Uytersprot” op het artikel van Johan Sanctorum.

    De nieuwe paus vergelijken met ene Nelson Mandela ? Nu heb ik meestal respekt voor ieders mening. Maar zoveel naieviteit in zo weinig woorden ? Vooreerst hoop ik dat deze nieuwe paus niet van het mandela kaliber is. Karina kan zich maar eerst eens goed informeren . Ik kan alleen maar zeggen dat men in Zuid-Afrika tijdens de apartheid veeeel beter af was dan vandaag. En dat geldt niet alleen voor de blanken daar . Nergens ter wereld is het onveiliger, moorddadiger dan sinds Mandela en diens opvolgers aan de macht kwamen.

  2. Voeten wassen ! is dit geen duidelijke discriminatie (meest populaire woord van de laatste twintig jaar) ten opzichte van mensen die als gevolg van een ongeval hun benen moeten missen !

Reacties zijn gesloten.