Over de splinter en de balk

Iran nam verleden week twee Griekse tankers in beslag en begeleidde ze naar de haven van Bandar Abbas. De bemanningen wordt niet “gevangen” gehouden maar worden “beschermd”, zo verklaarde de Iraanse Haven en Maritieme overheid. Bij de bemanningsleden zijn er negen Grieken.

Naar verluidt zouden beide tankers, de Prudent Warrior (… de voorzichtige strijder…) en de Delta Poseidon, onderschept geworden zijn door helikopters en Iraanse kanonneerboten, die hen naar Iran deden varen. De verbinding met AIS (automatisch identificatiesysteem) werd uitgeschakeld, maar de Iraanse media publiceerden foto’s van beide voor anker liggende schepen in Iraanse wateren.

Er werd de geruststellende mededeling verspreid dat de bemanningen het goed maken, dat ze beschermd worden volgens de internationale wetgeving en dat ze al het nodige krijgen.

De inbeslagname volgde enkele dagen nadat de Grieken – de VSA-bevelen volgend – een Iraans schip confisqueerden. En slechts enkele uren nadat Iran duidelijk gemaakt had dat ze het niet blauw-blauw zouden laten. Officieel werden de tankers echter in beslag genomen omdat ze zich niet hielden aan maritieme voorschriften.

Zaterdag verklaarde Saeed Khatibzadeh, woordvoerder van het Iraans buitenministerie, dat Iran eigenlijk een geschil heeft met een derde partij, de VSA, en dat het incident hopelijk niet de oude relaties en gemeenschappelijk respect tussen Griekenland en Iran zou schaden.

Grieks buitenminister protesteerde krachtig en noemde het piraterij. Frankrijk volgde in dezelfde toon op zondag en noemde het een inbreuk van internationale wetten.

Als de VSA schepen, ladingen stelen, ten gelde maken en de opbrengst in de staatskas storten, dan is dit heel normaal voor een “exceptional country”. Als andere landen dit ook doen om hun eigendom terug te krijgen, dan is dit piraterij, verwerpelijk en in strijd met de internationale wetgeving.

https://www.maritime-executive.com/article/iran-crews-of-two-seized-tankers-have-not-been-detained