Orhodoxe kerk biedt Cyprus hulp aan

Orthodoxe kerk wil Cyprus helpen. Wat is precies het plan?


“Onze complete rijkdom staat ter beschikking van het land
Aartsbisschop Chrysostomos II

Met welk reddingsplan zou Cyprus komen nu het Europese steun heeft afgeslagen? Aartsbisschop Chrysostomos II deed woensdag een opmerkelijk voorstel. Met een paar grondige financiële ingrepen zou de Oosters-Orthodoxe Kerk het land uit het slop kunnen trekken. Het plan in vijf punten.

– Op de Cypriotische televisie herhaalde de hoogste geestelijke woensdag het aanbod dat hij even daarvoor aan president Anastasiades had gedaan. De kerk is bereid om haar volledige vastgoedportefeuille aan de staat te geven en zelf een hypotheek te nemen.

– De staat zou dan nieuwe obligaties kunnen uitgeven. Alle bisdommen, parochies en kloosters kunnen wat Chrysostomos betreft een deel van die obligaties opkopen. ‘Onze complete rijkdom staat ter beschikking van het land’, stelt de aartsbisschop.

– Of de kerk werkelijk een substantiële bijdrage kan leveren aan economisch herstel is nog maar helemaal de vraag. De totale schuldenlast bedraagt 15,8 miljard euro. Bovendien lijkt een redding door Rusland veel waarschijnlijker. Toch moet de financiële slagkracht van de kerk niet onderschat worden. Ze heeft veel aandelen in de grootste bank van het land, is de grootste aandeelhouder van de derde bank en bezit bovendien een eigen drankenfirma, Keo (naar verluidt de grootste Heineken-importeur). Ook haar vastgoedportefeuille is indrukwekkend.

– Chrysostomos erkent dat de bezittingen van de kerk ‘enorm zijn’. Het plan maakt in principe al het kerkelijke bezit beschikbaar voor de staat. Zo ‘steunt de kerk het volk, voorkomt ze dat banken omvallen en helpt ze het land om op eigen benen te staan’.

– De kerk deelt de mening van het parlement dat Cyprus geen Europese hulp nodig heeft. Parlementariërs hebben volgens de aartsbisschop ‘duidelijk aan de Europeanen laten blijken dat ze kleinere landen moeten leren respecteren’.

Floriaan Terbeke

Bron:http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3412562/2013/03/21/Orthodoxe-kerk-wil-Cyprus-helpen-Wat-is-precies-het-plan.dhtml