Opgepast: federale kieskring in aantocht?

Wordt 2014 het jaar van de achteruitgang? Is belgicisme besmettelijk?

Comori wil BHV in ijltempo heroprichten via federale kieskring

Tronie van Di Rupo binnenkort op affiches in heel Vlaanderen?

De acht partijen van de institutionele meerderheid willen plots haast maken met de installatie van de bijzondere commissie van Kamerleden en Senatoren, die het voorstel voor een federale kieskring moet onderzoeken. In de conferentie van de fractievoorzitters in de Kamer is vanmiddag gebleken dat de Comori-partijen deze commissie reeds volgende week willen bijeenroepen. Dit is zeer opmerkelijk omdat het debat over de oprichting van zo’n commissie in de Senaat nog niet eens werd gevoerd.

Dat betekent dat de kieswetgeving alsnog en in ijltempo zou kunnen gewijzigd worden en dat de kieskring BHV via een omweg opnieuw in het leven zou worden geroepen. Sterker nog: BHV zou worden uitgebreid tot het hele land: de tronies van Di Rupo en Maingain zouden niet alleen de verkiezingsborden in Halle-Vilvoorde ontsieren, maar meteen ook alle borden van Oostende tot Hasselt.

Een federale kieskring: nu meer dan ooit

Velen hadden gedacht dat het idee van een federale kieskring gewoon begraven zou worden in deze commissie, te meer daar CD&V het voorstel van een federale kieskring op haar jongste congres nog heeft verworpen. Ondanks deze duidelijke stemming, gaat CD&V dus alweer door de knieën. Het feit dat de Comori-partijen de debatten alsnog willen forceren, toont aan dat zij alles behalve gerust zijn in de uitslag van 25 mei en daarom het kiesstelsel op de valreep nog zouden willen wijzigen.

Het Vlaams Belang belooft in ieder geval krachtig parlementair weerwerk. Niet alleen in de gemengde commissie, maar nadien ook in Kamer en Senaat. Het Vlaams Belang zal werkelijk álles uit de kast halen om deze absurde Belgische recuperatie te dwarsbomen.

Barbara Pas
Fractievoorzitter in de Kamer

Bart Laeremans
Senator

1 gedachte op “Opgepast: federale kieskring in aantocht?

  1. Het is toch verwonderlijk als er problemen op komst zijn voor Vlaanderen enkel en alleen het Vlaams belang in gang schiet en de andere partijen zwijgen in alle talen

Reacties zijn gesloten.