Oostenrijk en de Visegrad-landen blijven bij hun standpunt omtrent immigratie

Oostenrijk en Tsjechië weigeren Merkel te volgen bij haar welkompolitiek voor vluchtelingen.  Oostenrijk eist een terugkeertop.  Tsjechië weigert de opname van migranten en vluchtelingen wegens culturele redenen.  Een hulpeloze Merkelregering, de vlucht in een bureaucratisch actionisme.

Bundeskanzlerin Angela Merkel am Donnerstag in der Prager Burg bei Präsident Milos Zeman. Auffallend: Es sind keine EU-Fahnen zu sehen. (Foto: dpa)

Merkel gisteren in de Praagse Burcht bij president Milos Zeman. Opvallend: er zijn geen EU-vlaggen te bespreuren. (foto: dpa)

Oostenrijk heeft er zijn buik van vol.  “De ‘Wir schaffen das’-politiek is onverantwoord,” meent de Oostenrijkse defensieminister Hans Peter Doskozil (SPÖ).  Merkels aanhoudende welkomcultuur is een aanmoediging voor ‘vluchtelingen’ naar Europa te komen, een foutief signaal: “Een jaar 2015 mag zich niet herhalen.”
Europa kan de situatie niet aan: “Als midden in Milaan tenten voor ‘vluchtelingen’ neergepoot moeten worden, dan kan toch niemand echt beweren dat wij deze toestroom op een verstandige manier in de hand hebben.”  Bovendien herhaalde de minister dat Oostenrijk niet “de wachtkamer voor Duitsland” is.

Sinds het begin van het jaar heeft Oostenrijk volgens het defensieministerie 100.000 migranten geregistreerd.  De grootste groep stamt niet uit oorlogsgebied zoals Syrië, maar wel uit Nigeria en Eritrea.
Doskozil eist daarom een ‘terugkeertop op EUropees niveau’, opdat migranten terug naar hun herkomstlanden gevoerd kunnen worden.  “Het is geen politiek als EUropa (zegt Europa, maar bedoelt EU) hier in agonie verhardt en de kop in het zand steekt.”

Ook in Oost-Europa is er verzet: Tsjechië wijst een vluchtelingenquotum, de verdeling over de EU-lidstaten, verder af.  Over migratie blijft er een meningsverschil met Duitsland, verklaarde premier Bohuslav Sobotka na een vergadering op donderdag met Merkel in Praag.  Het ging hier om een geplande wijziging van het EU-asielsysteem.  “Tsjechië kan niet met een systeem akkoord gaan dat gebaseerd is op een verplichte opname van asielzoekers.”

Ook Merkel gaf toe dat er ‘verschillen’ zijn.  Beide pleitten echter voor sterkere EU-buitengrenzen en het vasthouden aan de Turkije-EU vluchtelingenakkoord.

Als reden voor de grotere aversie der Oost-Europeanen t.o.v.  de opname van vluchtelingen gaf Sobotka de cultuurverschillen op en de herkomst waar I.S. de plak zwaait met de daaraan verbonden terroristische activiteiten.  Bovendien radicaliseert zich de tweede of derde generatie van immigranten.

Vandaag trekt Merkel naar Warschau.  In de Poolse hoofdstad zal ze haar collega Beata Szydlo ontmoeten, met daarop aansluitend een gemeenschappelijk middageten met de premiers uit Hongarije, Tsjechië en Slovakije.  De vier premiers van de zgn Visegradgroep staan ‘kritisch’ t.o.v. Merkels vluchtelingenpolitiek.  De vier landen wijzen ook verplichte asielquota van de hand.
De Merkelregering wil het probleem op een eerder bureaucratische manier aanpakken.  Ze wil gegevens over de in Duitsland verblijvende buitenlanders en migranten verzamelen, o.a.  over de gesproken taal in het resp. gezin.   Kwestie van te kunnen inschatten in hoever de culturele integratie al dan niet gelukt is.
Er zal in de toekomst niet meer uitsluitend naar de nationaliteit onderzoek gedaan worden maar ook naar de staat waar de geboorte plaats vond, ook van diens ouders.  Ook zal worden nagegaan hoe de neo-Duitsers de Duitse nationaliteit verkregen hebben: door geboorte, inburgering of adoptie.
De Merkelregering hoopt daardoor conclusies over de integratiebereidwilligheid van migranten te kunnen trekken.

Deutsche Wirtschaftsnachrichten

7 gedachten over “Oostenrijk en de Visegrad-landen blijven bij hun standpunt omtrent immigratie

  1. islam, dus on topic
    Duitse islamofiele multikullers protesteren voor de Franse ambassade in Berlijn tegen het Franse verbod op islamitische euh…”badpakken”.

  2. De niet te onderrichten Merkel heeft ook Italië bezocht. En wat later begon de aarde te beven en te barsten.

  3. Dat is wel een eigenaardig bordje want “liberté & égalité” is zeker niet volgens de koran….ofwel wordt het gedragen door een collaboreerster ofwel is het “takya”.

  4. Merkel heeft ter plaatse Visegard humor of een beginnende dementie ten beste gegeven. Ze staat erop dat de Europese digitale binnenmarkt moet uitgebreid worden. In Europa moeten versterkte arbeidsplaatsen ontstaan, die goed betaald worden en Europa mag geen verlengde werkbank van andere continenten worden.
    Waarom bevoorraadt ze Europa dan met analfabeten die hun smartphone weliswaar wat kunnen bedienen maar met een computer weinig of niet over weg kunnen. Ze kunnen wel onthoofdingen en folteringen op het internet plaatsen, maar verder hebben ze geen soft- of hardware van enige beduiding ontwikkeld.

Reacties zijn gesloten.