Oorlog tegen IS? Nieuw Amerikaans geheim wapen?

pigman1

De Republikeinen pleiten voor de inzet van genetisch gemanipuleerde elitetroepen. Klik voor vergroting.

Senator Rand Paul wil dat VS officieel de oorlog verklaart aan ISIS

Obama  dwingt minister Defensie Chuck Hagel, die naar verluid meer actie wilde tegen ISIS en Israël groen licht wilde geven voor aanval op Iran, tot ontslag.

De Amerikaanse senator Rand Paul, een van de mogelijke Republikeinse presidentskandidaten in 2016, wil dat de Verenigde Staten officieel de oorlog verklaren aan de Islamitische Staat (ISIS). Het zou de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dat Amerika een formele oorlogsverklaring uitvaardigt. Paul wil maximaal een jaar lang een beperkt aantal grondtroepen inzetten tegen IS in Irak en Syrië.

Sommige parlementariërs beschuldigen president Obama ervan zonder toezicht van het Congres militaire operaties uit te voeren tegen IS(IS). De regering beweert echter dat Obama’s acties, die voornamelijk bestaan uit een gelimiteerd aantal luchtaanvallen en het trainen en bewapenen van de zogenaamd gematigde rebellen in Syrië, legaal zijn. Wel worden de Iraakse en Koerdische troepen al enige maanden bijgestaan door honderden Amerikaanse ‘adviseurs’.

‘Obama heeft weer geen respect voor Congres’
Paul vindt dat het Congres teveel autoriteit aan Obama heeft overgedragen en zelf geen beleid heeft opgesteld. ‘Zonder het Congres kan er geen oorlog worden begonnen,’ verklaarde de senator tegenover de New York Times.
‘De conservatieven zijn woedend op hem vanwege de immigratie, en ook omdat hij zijn uitvoerende autoriteit gebruikt voor Obamacare,’ vervolgde hij. ‘Dit is weer zo’n voorbeeld waar hij geen respect voor het Congres toont, maar sommige conservatieven hebben dat nog niet helemaal door.’ (1)

Hagel gedwongen ontslag te nemen
De NY Times bericht vandaag dat Obama zijn minister van Defensie, Chuck Hagel, gedwongen heeft zijn ontslag in te dienen vanwege diverse onenigheden over het te voeren beleid. De Republikein Hagel, die pas een jaar geleden werd aangesteld, zou naar verluid meer troepen willen inzetten tegen IS(IS), en zou tevens Israël het groene licht willen geven voor een aanval op de Iraanse nucleaire installaties.
Obama heeft die aanval echter al meerdere malen tegengehouden, en treedt slechts mondjesmaat op tegen IS(IS). (Bron: collega-blogger Xander)

Met dank  aan Wes Hardin voor de tip.

 

1 gedachte op “Oorlog tegen IS? Nieuw Amerikaans geheim wapen?

Reacties zijn gesloten.