Onze naam is Scarabaeidea, zeg maar ‘mestkevers’

Wes HardinWEETJES OVER MESTKEVERS

Er leven een goede zesduizend verschillende soorten mestkevers ( Scarabaeidea) op onze aarde en de meeste zijn in staat tot ongelofelijke prestaties. Zo heft de Australische mestkever (Ontaofhagus Taurus) 1.141 maal zijn eigen gewicht, ter vergelijking: voor een mens van 70 kg. zouden dit zes dubbeldekbussen met passagiers zijn.

Scarabaeus Sacer is zonder twijfel de meest vooraanstaande van de ganse familie. In Egypte bereikte hij – in de tijd dat het land nog beschaafder was – een heilige status als Scarabee Chepri of Kephri, een scheppende god die de zon voortrolde en die later een verschijningsvorm van de zonnegod Ra werd.

Omdat zij de vuiligheid, die anderen hebben achtergelaten, opruimen moeten mestkevers ongetwijfeld tot de nuttige insecten gerekend worden, parasieten krijgen minder kans zich te verspreiden en allerlei ziekten te veroorzaken.

Mogelijk zouden zo miljarden euro’s kunnen bespaard worden in ons land. Echter de Vlaamse Mestkever (Scarabeus Flandrensium) heeft ongelukkig genoeg geen overwicht in zijn habitat waardoor deze wordt overwoekerd door parasieten en wantsen, die zo talrijk zijn dat zij de leefomgeving verwoesten. Echter, observaties ten velde geven een duidelijke toename te zien van de mestkeverpopulatie, wat zal leiden tot het terugdringen van parasieten en wantsen.

WEETJES OVER WANTSEN

de gucht geld palomena labes hyacinthum

Met een kik kan u zijn vinnige pootjes beter bekijken.
Studio Rony

De Belgische Blauwe Pseudo Kever (Palomena Labes Hyacinthum – zie afbeelding), waarvan sommige debutanten denken dat deze een verre gelijkenis vertonen met sommige mestkevers, behoort zelfs niet tot de familie der kevers maar tot de familie der wantsen, waarvan de Groene Stinkwants (Palomena Prasina) wel de bekendste is. De Blauwe Pseudo Kever brengt, zoals alle wantsen, veel schade toe aan het milieu en de economie en dit zonder enige positieve bijdrage te leveren.

Zeer nauw verwant met de Belgische Blauwe Pseudo Kever is de Belgisch Rode Pseudo Kever (Palomena Labes Rubrum), die voornamelijk leeft in de minder ontwikkelde gebieden van het land, zoals Wallonië en Limburg. Eigenaardig is wel dat deze wants ook voorkomt in het centrum van de Vlaamse kuststreek, waar hij zich – riant – in leven weet te houden met wind en subsidies.

De levensprocessen van beide soorten zijn nog niet volledig duidelijk en zullen dat waarschijnlijk ook nooit worden, aangezien zowel de Blauwe Pseudo Kever als de Rode regelmatig nieuwe processen opstarten om de oorspronkelijke processen te verdoezelen.

Wes Hardin, dr. hon. causa univ. of Golfbrekers

3 gedachten over “Onze naam is Scarabaeidea, zeg maar ‘mestkevers’

  1. Inderdaad er bestaan veel soorten van mestkevers. Het bestuderen van deze diertjes was lang geleden een van mijn hobby’s . Ik herinner me de Palemena Deguchtus Scharrelvingerus , familie van de Rode Vanduslanotus Deze kevers van rond de 70 kg zijn tot ongelofelijke prestaties in staat ! Zij kunnen tot 1.141 maal hun legaal inkomen verhogen en staan bovendien op de lijst van beschermde diersoorten . Het gevolg van deze maatregel is dat spuitbussen insectpolikticiden verboden zijn. Deze verdelger zijn wel te koop voor het uitroeien van een bepaald soort mestkever , die met alle middelen dient te worden vernietigd, omdat zij een gevaar betekenen voor hogervernoemde beschermde diersoorten.

    • Zoals steeds: onze dank voor uw gewaardeerde bijdrage tot deze wetenschappelijke rubriek.

  2. Ik herinner mij een toespraak van Karel Dillen die ooit op een congres zei. ” Men geeft ons allerlei scheldnamen ( hij noemde er een paar op ) voor ons zijn dat geen scheldnamen, net zoals de geuzen vroeger werden uitgescholden, nu is geuzen ook geen scheldnaam meer). Iedere scheldnaam is voor ons een ere naam “.

Reacties zijn gesloten.