Ons vir jou: joodse gemeenschap in het vizier

Voortrekkersmonument

Voortrekkersmonument

Joodse gemeenschap in Z-A: kop van jut

Voormalig Israëlisch buitenlandminister Avigdor Lieberman doet een oproep aan de joden in Zuid-Afrika om het land te verlaten en naar Israël uit te wijken vooraleer het te laat is.

Hij meent dat een pogrom tegen de joden slechts een kwestie van tijd is.  De Zuid-Afrikaanse regering creëert een anti-Israël en anti-semitische sfeer, die de voorbode zal betekenen van een pogrom tegen de joden.

Hij reageert hiermee op een aankondiging van de Zuid-Afrikaanse minister van internationale relaties Maite Nkoana-Mashabane (protegee van Zuma) dat als blijk van solidariteit met de Palestijnen er geen Z-A ministers nog een voet op Israëlische grond zullen zetten.
Nkoana-Mashabane zegt dat ze solidair is met de Palestijnen: “De strijd van het Palestijnse volk is onze strijd.”  

Sinds het verdwijnen van de apartheid in 1994 hanteerde Zuid-Afrika een uitgesproken negatieve houding t.o.v. Israël, hoewel er wel diplomatieke contacten onderhouden werden.
Er wonen ca. 75.000 joden in Z-A, vooral in de grote steden als Johannesburg, Kaapstad en Durban. Sinds 1970 zouden zo’n 50.000 joden het land al verlaten hebben richting Israel, Canada, VSA, GB en Australië.

Verleden week werden 32 graven op de joodse begraafplaats van Krugersdorp, die meer dan een eeuw oud is,  vernield of beschadigd.

Bron: i24news.tv