Om over na te denken

Gerelateerde afbeelding

Op de puinhopen van de Angelsaksische afbraakpolitiek komt langzaam maar zeker het volk de straat op. Het einde van het kapitalisme is volgens Kees van der Pijl in zicht.

Er is naast de massale protestacties in Europa grote onrust in tal van landen, in alle werelddelen. De radicale marktpolitiek, onder het motto “gezonde economie”, leidt zichtbaar tot een enorme maatschappelijke ontwrichting. Als voorbeeld noemt Van der Pijl Zuid-Amerika. 30% van de Argentijnen leeft onder de armoede grens; er wordt honger geleden. In Chili gingen 1,5 miljoen mensen op straat. Zuid Amerika staat op kantelen. Er heerst volgens Van der Pijl een vorm van kapitalisme waarin geen enkel klasse compromis meer opgesloten is.

Het is een type kapitalisme dat de boventoon voert en wat in staat is om de hele maatschappij in te richten naar haar evenbeeld. Het is speculatief kapitalisme, gebaseerd op de jacht naar het snelle geld, de criminele geldstromen en fiscale- fraude en ontwijking. Dat alles wordt ‘bijgevoerd’ met de quantitative easing (QE) door de centrale banken.

Verduidelijking quantitative easing en de ECB politiek: