Oekraïne houdt uitverkoop

Op 27 juli maakte de Oekraïense regering een lijst op van staatsbedrijven die moeten geprivatiseerd of opgedoekt worden. Het ging om 420 bedrijven, waarvan 354 moeten verdwijnen en 66 die geprivatiseerd zullen worden.

Op de lijst “Ukspryrt” (staatsmonopolie op de productie van alcohol), de Staatsinvesteringscompanie, ‘Energostal’ (wetenschappelijk en technisch centrum voor de metaalnijverheid) en de metaalpoederfabriek. Bovendien een aantal mijnbouwondernemingen in Oost-Oekraïne. Zij werden allemaal opgelijst op het Telegramprofiel van het ministerie van economie.

Men gaat ervan uit dat de bedrijven, na de overname door de nieuwe eigenaars, zullen heropstarten of moderniseren met als gevolg nieuwe arbeidsplaatsen. Lijkt een goed plan maar critici vermoeden dat Zelensky, onder het mom van goede bedoelingen, Oekraïne in de uitverkoop zal zetten.

Het wettelijk kader voor de privatiseringen werd in de Wet 7451 gegoten, goedgekeurd door het Oekraïense parlement op 28 juli.* Oekraïens premier Denys Shmygal schreef op Telegram dat de grote privatiseringen vanaf 1 september zullen beginnen. Zelensky gaf de aftrap, het parlement legde de bal voor het doel en regering kopte binnen. Grote industriële bedrijven gaan op de schop of worden verkocht – desnoods aan de halve prijs. Men zou beginnen met de bakkerijfabrieken en distilleerderijen. De meeste van hen zijn momenteel inactief en bevinden zich in het westen, waar er geen vijandigheden plaats vinden. Als alles volgens plan loopt, zou de staatskas één miljard hryvnias ( = US$ 27 miljoen) rijker worden.

Yahoo News citeert Ukraine news report dd. 27.7.22: “Dankzij de aangepaste wetgeving zullen landbouwers de mogelijkheid krijgen stilgelegde staatsdistilleerderijen en broodfabrieken te kopen en moderniseren. Dit zal het probleem van de graanopslag en -verwerking helpen oplossen en een product met een toevoegde waarde creëren.” *

Juristen bestudeerden de nieuwe wet en vertaalden deze in gewone mensentaal. Eén der belangrijkste punten is de bepaling van de verkoopprijs. Startprijs is de boekhoudkundige waarde, waarbij rekening gehouden wordt met afschrijvingen e.d. en die van een heel ander gehalte kan zijn dan de marktwaarde. Als er op de veiling geen inzet aangeboden wordt, dan zal de startprijs kunnen verlaagd worden tot 50% van de boekhoudkundige waarde.

Er zitten ook nogal interessante voorwaarden in, zoals de heruitgave van vergunningen voor de gekochte koopwaar. De kopers kunnen bestaande vergunningen heruitgeven voor het gebruik van ondergrondse stoffen en andere natuurlijke grondstoffen, onder de gekochte bedrijfsgebouwen, die eigendom zijn van het Oekraïense volk maar die de privé belangen van de koper zullen ten goede komen. Een koper van een bedrijf dat zich bezig houdt met de voedselproductie van dierlijke oorsprong zal bv. niet moeten bewijzen dat de productiefaciliteiten en veiligheidsprocedures voldoen aan de voedsel- veiligheidsvoorschriften.

Een voorbeeld van de eerste privatisering op grote schaal in Oekraïne: het ‘Bilshovyk’ machine en metallurgiecomplex in Kiev dat ooit het grootste van zijn aard was in het land. Het werd verkocht (… geprivatiseerd) in oktober 2021 voor US$ 53 miljoen. Het wordt door de nieuwe eigenaars omgebouwd als kantoren-, immo- en hotelcomplex. Als u Engels begrijpt, moet u vooral het verhelderend verslag in de Kyiv Post lezen.

Ook de Euromaidan Press besteedde er aandacht aan. We citeren: “De privatisering is verbonden met een uitzonderlijke periode van misbruik voor de Oekraïners. Menigeen heeft nog de pijnlijke periode van 1990 in herinnering, de vroege post-onafhankelijkheids jaren. De slechte handhaving van de privatiseringsregels liet toe dat een klein aantal individuen voormalige staatsbedrijven in handen kregen. Dit was het begin van de machtige oligarchen, waaronder de natie nog steeds lijdt… ”

In de tekst verwijzen wij twee keer met een sterretje* naar ons vorig artikel. Niet alleen Oekraïense oligarchen zaten op vinkenslag. Internationale beleggers zien toekomst in de landbouwgronden, die Zelensky als onderpand gaf voor een IMF- lening, een lening, zoals alle andere, die hij nooit kan terugbetalen. En u weet wat er gebeurt als u een lening, in ruil voor een onderpand, niet kan terugbetalen…

Lees wat Il Manifesto schrijft en u begrijpt meteen waarom de graanexport zo hoog op de internationale agenda staat:

Despite the moratorium on land sales to foreigners, by 2016, ten multinational agricultural corporations had already come to control 2.8 million hectares of land. Today, some estimates speak of 3.4 million hectares in the hands of foreign companies and Ukrainian companies with foreign funds as shareholders. Other estimates are as high as 6 million hectares. The moratorium on sales, which the US State Department, IMF and World Bank had repeatedly called to be removed, was finally repealed by the Zelensky government in 2020, ahead of a final referendum on the issue scheduled for 2024. Furthermore, in January, a report by Usaid, the U.S. Agency for Assistance and Cooperation, lamented the absence of a reliable land market in the country that was limiting economic growth.
This despite the fact that an analysis by Open Democracy published in October revealed that ten private companies controlled 71 percent of the Ukrainian agricultural market, including, “in addition to the Ukrainian oligarchy, multinational corporations such as Archer Daniels Midland (ADM), Bunge, Cargill, Louis Dreyfus, and the Chinese state-owned company COFCO.” According to the Oakland Institute’s latest report on the subject, the list now also includes multinational corporations such as Luxembourg-based Kernel, the US holding company NCH Capital, the Saudi-based Continental Farmers and the French AgroGenerations.

*Zie paragraaf Bodemschatten, Het westen plundert op een beschaafder manier, in onderstaand gepubliceerd artikel…:

Mocht Zelensky problemen ondervinden bij de uitverkoop van Oekraïne’s kroonjuwelen, kan hij best ten rade gaan bij ervaringsdeskundige Verhofstadt…

Large privatization process to begin in Ukraine on Sept. 1, 2022