Oef: het was toch geen spion!

Turkije opgelucht dat in 2012 gevangen torenvalk toch geen Israëlische spion is
Je weet tegenwoordig maar nooit met die torenvalken…

Na 14 maanden zijn de Turken er eindelijk uit: een in mei 2012 gevangen torenvalk blijkt ondanks zijn ‘Zionistische maniertjes’ na zorgvuldig onderzoek en talloze wetenschappelijke testen toch geen Israëlische spion te zijn. Turkije kan dus weer opgelucht ademhalen.
De valk werd in mei 2012 in de stad Altinavya gevangen. Inwoners zagen dat om het pootje van de vogel een metalen ringetje met de inscriptie ‘24311 Tel Avivunia Israël’ zat. Ze vreesden het ergste en schakelden de lokale autoriteiten in, die vervolgens het leger te hulp riepen omdat ze bang waren voor een massale invasie van voor Israël spionerende valken.

kestrel 678Röntgenstralen
Het Turkse leger hield de valk vervolgens een jaar gevangen. Aan de Firat Universiteit werd de vogel aan grondige testen onderworpen om te zien of het beest geen verborgen microchips of andere geheime apparaatjes met zich meedroeg. Er werden zelfs röntgenstralen op de valk losgelaten. Toen kwam eindelijk het verlossende woord: de valk was slechts een gewone vogel.

Sommige wetenschappers waren desondanks niet overtuigd en schreven in het dossier van de valk dat het wel degelijk een Israëlische spion was. Dit leidde tot allerlei bureaucratische complicaties, totdat de Turken eindelijk de wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv geloofden, die uitlegden dat het ringetje bedoeld was om de migratieroutes van de vogel in kaart te brengen.

Waakzame Turk bedankt
De valk kreeg eerder deze week eindelijk zijn vrijheid terug, maar niet voordat de Turk die hem bij de autoriteiten had aangegeven uitvoerig was bedankt en als voorbeeld van een goede waakzame burger werd gesteld. Tenslotte had de vogel zomaar een spion van de Mossad kunnen zijn.
Enige jaren geleden beschuldigden de Egyptische autoriteiten enkele haaien ervan te spioneren voor Israël.

Met dank aan Wes Hardin voor de tip.  http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/07/Turkije-opgelucht-dat-in-2012-gevangen-torenvalk-toch-geen-Isralische-spion-is

Nvdr: Ook in Saoedi-Arabië en Soedan zien ze regelmatig Israëlische spionnen vliegen. Wat een geluk dat de Mossad geen papegaaien gebruikt hebben, want die zouden de Ottomaanse technieken om hen te doen praten niet overleefd hebben.

3 gedachten over “Oef: het was toch geen spion!

  1. Het is toch reeds algemeen geweten: “Zot-zijn doet geen pijn, het jeukt enkel maar een beetje”
    Toch is dit géén “uniek geval”, want deze week kon men lezen in hln/buitenland, dat men in India maandenlang twee geheimzinnige lichtjes konden volgen die iedere nacht, dezelfde baan aan de hemel volgden… totdat er een snuggere de oplossing van die vermoedde spionnagedrones vond: “Het waren Mars & Venus die toevallig dicht-bijeen stonden” 🙂 (wat een blamage voor een land dat reeds duizend jaar voor onze tijdrekening de sterren bestudeerde.)

Reacties zijn gesloten.