Ochgottekes toch: “Hij heeft er geen winst aan overgehouden”

De kranten brachten gisteren het  bericht dat Elio, premier van het land b, zijn patrimonium-vennootschap ‘Patrimons’ heeft laten ontbinden.

De bvba Patrimons werd op 28 juli 2005 opgericht en gevestigd op het thuisadres van Elio Di Rupo in Bergen. De premier had 97 procent van de aandelen in eigendom, drie familieleden hadden elk één procent. Dergelijke vennootschappen worden doorgaans opgericht om familiale redenen en op grond van fiscale motieven.

In deze patrimoniumvennootschap staken enkele woningen die Di Rupo liet ombouwen tot studentenhuizen. In 2010 maakte de vennootschap nog ruim 38.000 euro winst, waarop 984 euro belastingen werden betaald. De panden zijn in 2010 verkocht en Patrimons is volgens het Belgisch Staatsblad eind juni ontbonden.

Herlinde Martens, de woordvoerster van de premier, benadrukt dat het geen managementvennootschap was: “De premier heeft er zeker geen winst aan overgehouden.”  

De officiële winstcijfers – iets zegt ons dat er nog andere, reële cijfers bestaan – geven als resultaat 2.59% betaalde belastingen.

Blijkbaar heeft oud-koningin-weduwe Fabiola en nieuw-koningin Mathilde zich laten inspireren door een socialist, om de familiecenten uit het bereik van de fiscus te houden.  Koninklijke kaviaar-socialisten.

FVE