Nord Stream 2: bijna af

File:Nord Stream 2 logo.svg - Wikimedia Commons

Ook al blijven de gewestregering Mecklenburg-Vorpommern en de Duitse federale regering Nord Stream 2 onverminderd steunen, toch geven de VSA de hoop – of eerder de aanval – niet op.

VSA buitenminister Blinken blijft in naam van de zgn. verdediging van het westen (lees: eigenbelang) ten opzichte van de opgewarmde koude vijand Rusland de afwerking van de gaspijplijn afkeuren en iedereen die eraan meewerkt bedreigen. Hij trok speciaal hiervoor naar de EU-Commissie in de hoop daar bijval te krijgen en/of verdeeldheid te zaaien. IJdele hoop: Mainstream parties block ECR resolution to force vote on Nord Stream 2. Twee Duitse milieuredders kregen in de rechtbank geen gelijk. Einsprueche-abgelehnt-Nord-Stream-2-kann-weitergebaut-werden. En de EU moet schoorvoetend toegeven dat het licht snel zal doven als men rekent op “duurzame” energie; d.w.z. zonder fossiele brandstoffen of gebruik van kernenergie. De EU beschouwt elektriciteitsopwekking d.m.v. gas nu als een “tijdelijke oplossing in een overgangsfase”. Grüne Investitionen: neue Hintertür für Gaskraftwerke? Zelfs kernenergie zou het etiket “groen” kunnen krijgen: Europa soll mit alter energie grün werden. Hierop komen we later terug.

Zonder enige twijfel zal het project op de EU-US-Future-Forum agenda van de Atlantic Council staan: https://www.atlanticcouncil.org/

Het is bijna hilarisch dat de VSA zich zorgen maken over de corruptiemogelijkheden die door Nord Stream 2 geboden worden aan Duitse politici. De Atlantic Council is niet te beroerd om als conclusie te poneren: dat er geen enkel positief effect te noteren valt, maar daarentegen wel zes negatieve. Het te dure, vervuilende Amerikaanse fracking gas wordt met geen punt, zelfs geen gedachtenstreep, vermeld.

Een overzicht en gesprek met Karin Kneissl, voormalig Oostenrijkse buitenminister (FPÖ) over noodzaak, economie, energie én Amerikaanse sancties:

Hoe ver staan de werken?

De Fortuna kreeg intussen steun van een tweede pijplijnlegger, de Akademik Cheskiy, die ter hulp geschoten is in Deense wateren bij het eiland Bornholm. In december 2020 werd bekend gemaakt werd dat de pijpleiding in Duitse wateren al afgewerkt is. https://www.zeit.de/wirtschaft/2020-12/nord-stream-2-pipeline-abschnitt-deutsche-gewaesser-fertiggesttellt

Volg bruggetjes naar de posities van de Fortuna en de Akademik Cheskiy. Beide worden begeleid door bevoorradingsschepen en sleepboten. Men rekent erop in juni in Duitse wateren – zo’n 85 km tot de kust- aan de afwerking, resp. verbinding, te kunnen beginnen.

Second Russian vessel begins Nord Stream 2 pipelaying in Danish waters: developer | S&P Global Platts (spglobal.com)

De Amerikaanse bemoeienissen hebben wij regelmatig beschreven. Dit waren niet de enige moeilijkheden die dienden overwonnen te worden. Men moest rekening houden met de buurlanden, (lees: toestemming krijgen), met de internationale wateren, de regionale wateren, meteo, impact op de natuur, de bodemgesteldheid én met oorlogstuig op de bodem van de zee.

U vindt al deze gegevens (in het Engels) terug op https://www.nord-stream2.com/

Om u een idee te geven van de immens-grote werken die ermee verbonden zijn: