Nieuws van de ECB, Europese Centrale Bank

camera_cartoon_CA01P021Nieuws uit de eurozone

Begin deze week kon u de heuglijke boodschap vernemen dat er begin mei een nieuw biljet van vijf euro in omloop komt, als eerste van een nieuwe serie eurobankbiljetten. Wat er niet bij vermeld wordt is dat men op het hoogste niveau, en na lang beraad,  inzicht heeft gekregen in de precaire monetaire situatie van de eurozone.

De geldontwaarding gebeurt aan een snel tempo zodat men zich genoodzaakt zag een biljet te produceren dat de reële waarde van de vroegere 5 euro, zijnde 200 BF, biedt. Na een uitgebreid onderzoek in de verschillende lidstaten kwam men tot een consensus: 5 euro koopkracht van de euro-opstartfase zou overeenkomen met  15 euro nu.

eurobiljet5_15

Studio Rony

Om die reden heeft men het moedige besluit genomen vooruit te kijken en een biljet van 15 euro te produceren.  Inmiddels heeft men een graphicus opdracht gegeven het ontwerp van de Europa-reeks bankbiljetten te herbekijken opdat men in de toekomst nullen achter het cijfer van de bestaande biljetten kan bijvoegen. Men zal, naar verluidt,  niet opteren voor een gedrukte tekst als waardebepaling, vermits dit moeilijk op het huidige ontwerp kan gerealiseerd worden.

Enkele voorbeelden uit het verleden:

   

Op termijn zou het 5 euro-bankbiljet vervangen worden door een muntstuk.  De kleine koperen muntjes van 1, 2 en 5 eurocent zullen in de nabije toekomst verdwijnen.  Over het lot van de 10, 20 en 50 eurocent-muntstukken heeft men nog niets beslist.  Allicht zullen ze uit de omloop verdwijnen zodra alle prijzen in volle euro’s, zonder eurocenten achter de komma, uitgedrukt worden.

Bron: redactie Golfbrekers

3 gedachten over “Nieuws van de ECB, Europese Centrale Bank

  1. Het komt er op neer dat ze wéér in de zakken van de gewone burgers gaan zitten.

  2. Die Duitse biljetten zijn nog “klein bier” tegenover de (duurste) prijs van één postzegel uit die jaren: “ZWEI MILJARDEN”.
    De inflatie ging zo vlug, dat men een héle dag moest werken, om één brood te kunnen betalen ! (en aldus geraakten de Duitse breinen rijp om te kiezen voor… wat men toén dacht, “de toekomstige redders des vaderlands”: de NSDAP.

Reacties zijn gesloten.