Niets is heilig

Als het van Groen afhangt moeten we nog dieper door het stof kruipen:

Rzoska vroeg nog aan Jambon welke acties hij als minister-president zal nemen om van de Vlaamse feestdag een meer diverse feestdag te maken. ‘Uw voorganger, minister-president Bourgeois nam bijvoorbeeld deel aan een Iftar. Wat gaat u doen om de diversiteit om de Vlaamse feestdag te verbeteren?’. Jambon kaatste de bal terug. Hij suggereerde dat volgend jaar alle fractieleiders van het Vlaams Parlement de viering op de Groeningekouter zouden bijwonen. (…)

Om te beginnen zou de fiere Vlaamse Leeuw herdacht, herontworpen moeten worden. De afbeeldingen mogen we bij hoge uitzondering plaatsen – normaal zou hier schending van het auteursrecht* aangevoerd worden. We vragen ons af of dit een grap is, zo ja, dan is het een slechte. Waar in Duitsland gevangenisstraf en zware boetes staan op het beledigen, besmeuren, beschadigen, vernietigen, ridiculiseren… van de EU-vlag, ziet men in dit land er geen graten in een nationaal symbool te massacreren. De verschillende ontwerpen tonen een leeuw met een behoorlijk gemanicuurde staart, zelfs eentje met een hanenpluimstaart, een leeuw met zweetdruppels, een leeuw met een pint, een leeuwin met anorexia, maar geen enkele leeuw met ballen. Het is dan ook een Vlaamse leeuw, die werd in 1830 al gecastreerd. Het mag een wonder heten dat ze zijn klauwen niet getrokken hebben of dat hij geen regenboogtruitje of een fez draagt. De tanden? Ach, die zijn al jaren vervangen door een loszittend kunstgebit, dat au fur et à mesure in of uit de mond genomen wordt.

Ga naar https://www.vlaamsevlag.be/ voor meer info.

De Vlaamse leeuwenvlag krijgt een make-over: “Wij zijn ook fiere Vlamingen. Maar we durven dat niet te zeggen”

*Nvdr: Onze redactie heeft overwogen helemaal met Golfbrekers te stoppen. We zullen immers in de toekomst een pak voorzichtiger moeten zijn…De boetes zijn van een coronagehalte die wij niet kunnen ophoesten… Blijkbaar zijn toch niet alle “belgen” gelijk voor de wet… Als we zien wat anderen zich kunnen en mogen permitteren op sociale media, dan voelen we ons gediscrimineerd. Blijkbaar is het niet evident na te gaan wat er onder auteursrecht valt, ook al wordt de afbeelding zgz. “gratis” aangeboden. De mogelijkheid bestaat er er een obscuur iemand, bedrijf, krant, persbureau de rechten gekocht heeft, wat niet blijkt bij de info over de afbeelding. Of ook bij bewerkte (photoshop) of samengestelde (memes) is het oppassen geblazen; het gaat daar dan over de verhouding van originele afbeeldingen en de verwerking ervan. Men zal altijd wel een stok weten te vinden…

Nog dit: Daarentegen is de inclusieve Vlaamse Leeuw expliciet rechtenvrij: “Alle designs zijn rechtenvrij en mogen door iedereen vrijuit aan gevels, festivaltenten, mobilhomes en vlaggenstokken gehangen worden.” Die mogen we publiceren zonder dat er een boete voor onrechtmatig gebruik dreigt in de brievenbus te belanden. Voor hoe zot houden die ons?

Afsluitend: lees deze vrije tribune van twee jaar geleden nog maar eens. U herkent de neo-nieuwslezer bij de Vlaamse tv-zenders, ene prof. Van Ranst, die een trio vormt met de Apache-hoofdredacteur en de baas van de ABVV-studiedienst.

‘Wanneer herovert de Vlaamse Beweging de strijdvlag uit klauwen van uiterst rechts?’