Niet meer welkom. We hebben genoeg vakkrachten.

De bronafbeelding bekijkenTwee weken dobberden ze rond op de Mid. Zee.  40 wereldreizigers met 2 zwangere vrouwen in hun gezelschap.  Vanuit Libië vertrokken ze met hun rubberbootje, zonden noodsignalen uit.  Pas na vijf dagen werden ze opgepikt door een Maltees NGO-schip, de Saaros 5.  Deze contacteerde de kustwacht van Malta, Italië en Frankrijk om hun komst te melden.  Zonder succes.  Niet welkom.  Ook Tunesië weigerde hen eerst, maar liet dan toch toe dat het schip hen in Zarzis uit humanitaire overwegingen loste.

De vakkrachten, die eerst niet van boord wilden gaan omdat ze een noordelijkere reisbestemming geboekt hadden,  komen uit verschillende Prachtlanden zoals Egypte, Somalië, zwart-Afrika en Bangladesh.   Het enige opvangcentrum in Médedine werd in november gesloten.  Naar verluidt werd een medisch team en voedsel/drank voor drie weken naar de gestrande reizigers gebracht.

Het Tunesische ministerie van toerisme fronste de wenkbrauwen.  Ze zijn goed maar niet gek.  Zarzis is een geliefde bestemming, ten zuid-oosten van Djerba,  voor de iets minder kapitaalkrachtige toerist.    Net nu het toerisme weer heropleeft, kunnen ze zgn. “vluchtelingen” missen als kiespijn (video onderaan)..