Niet alleen in het Bretoens dorpje Callac groeit het verzet tegen de omvolkingsplannen der Franse regering

In een persmededeling van 18 oktober maakt de vereniging Les Amis de Callac bekend dat ze een tweede betoging plant op zaterdag 5 november. “De vereniging Les Amis de Callac zal op 5 november om 14 u 30 voor het gemeentehuis van Callac opnieuw demonstreren om de intrekking van het Horizon-project te eisen. Zo niet moet er een referendum komen waarin de bevolking naar haar mening wordt gevraagd”. In een peiling was al gebleken dat 80 procent van het dorp (2.300 inwoners) tegen het project was. Op 17 september trok al eens een delegatie van 400 mensen door het dorp om de intrekking van het project te eisen.

Dit Horizonproject werd maanden geleden door de burgemeester in de pers met enthousiasme aangekondigd. Een privé-investeerder zou woningen renoveren om honderden migranten een warm nest te geven, een nieuwe start – er zouden zelfs nieuwe jobs worden gecreëerd. Alleen vond niemand het nodig om vooraf even te polsen bij de lokale bevolking: of zij dit wel zag zitten, bijvoorbeeld, of het dorpsschooltje deze druk wel aan zou kunnen, etc.

De eerste Afrikaanse families kwamen weken geleden al in het Bretoense dorp aan, aldus de Franse krant Ouest-France. Alleen blijkt het te gaan om migranten in nog een ànder migratieproject, dat tot hiertoe onder de radar was gebleven. Een project van een organisatie Viltaïs, zwaar gesubsidieerd door de Franse staat. Deze organisatie kocht twee huizen aan in de gemeente, en over een derde woning wordt momenteel onderhandeld. En dan moet het Horizon-project nog worden opgestart…

Wat de mensen rond Les Amis de Callac vooral stoort, is het gebrek aan inspraak van de eigen burgers. Nochtans had de burgemeester van Callac een publieke vergadering beloofd, die werd geannuleerd. Als het over migratie gaat, vertikken de overheden (niet alleen de lokale, ook de regionale, nationale en Europese) het om de mening van de directe betrokkenen te vragen.

“Nous, nous voulons des enfants, et pas de migrants!”

Callac is geen alleenstaand geval, helaas. Het lijkt er trouwens op dat Emmanuel Macron migranten vooral op het Franse platteland wil onderbrengen, weg van de grote Franse steden dus, waar de toestand sowieso al zeer gespannen is. Zo kwamen in het stadje Saint-Brevin-les-Pins (westkust van Frankrijk) inwoners op straat om te protesteren tegen een nieuw CADA (of centre d’acceuil pour demandeurs d’asile). Het pand dat door een vereniging Aurore werd gehuurd, ligt in een vakantiegebied en in de onmiddellijke omgeving van het dorpsschooltje. Tijdens de manifestatie werden de demonstranten (verdedigers van het lokale leven en de lokale cultuur) door aanhangers van Antifa uitgemaakt voor fascisten. Aurore is een organisatie die als doelstelling heeft overal in Frankrijk opvangcentra op te zetten. Zo bouwt Aurore in Batz sur Mer een opvangcentrum, in Saint-Flour, Aurillac, Vic-sur-Cère, Figeac, enzovoort….

Na de grootsteden, het platteland. En als de migranten blijven komen, waar zal men ze dan onderbrengen? Tijd voor een totaal ander beleid dus, vooraleer het helemaal te laat is.

Peter Logghe