‘Nein’ in 41 woorden

“De Griekse autoriteiten doen hierbij een aanvraag voor de verlenging van de Master Financial Assistance Facility Agreement voor een periode van zes maanden, tijdens welke periode wij, optimaal gebruikmakend van de gegeven flexibiliteit in de bestaande regeling, gezamenlijk verder zullen gaan met haar succesvolle afronding en evaluatie op basis van de voorstellen van, enerzijds, de Griekse regering en, anderzijds, de instituties.'” (fragment Griekse aanvraag voor ‘verlenging’)

En het Duitse “nein” in 41 woorden:
Permalink voor ingesloten afbeelding

Een woordvoerder van de Duitse minister Schäuble liet meteen weten dat deze tekst niet voldoet aan de voorwaarden die maandag aan Griekenland zijn gesteld, namelijk: ondubbelzinnige verlenging van het leningenpakket, inclusief alle voorwaarden. Maar Dijsselbloem ziet de brief kennelijk toch als basis voor overleg, anders had hij de ministers niet bijeengeroepen voor de extra bijeenkomst vandaag.

Het tandengeknars van Gianis Varoufakis moet tot buiten Athene hoorbaar zijn geweest, toen hij het woord ‘extension‘ intikte op zijn toetsenbord: ‘verlenging‘. De bevlogen academicus lijkt in sneltreinvaart een politicus te zijn geworden. Tot voor kort stond het V-woord voor de nieuwe Griekse minister van financiën gelijk aan verraad aan zijn idealen.  Lees verder…

Meer duiding: De schaamte voorbij: Griekse luxepositie blijkbaar niet luxueus genoeg

greek_debt_1-f429d

Het huidige politieke en mediatieke narratief leert ons dat het terugbetalingsplan van de Griekse schulden onmogelijk en onrechtvaardig is. Politici noch journalisten getroosten zich de moeite om eens een deskundige blik op de cijfers te werpen.
Het eerste wat opvalt is dat de interest die de Grieken moeten betalen op hun schuld relatief gering is. De reële interestvoet van de af te betalen schulden zitt bijna op het niveau van de Duitse rente, terwijl Duitsland een veel gezondere staatsschuld heeft.  Lees verder…

FT

2 gedachten over “‘Nein’ in 41 woorden

 1. Ik heb eens gezien in mijn spaarboekje of ik dat arme Griekenland niet kan verder helpen, maar saluu ! ze betalen niks terug

 2. De Duitsers omschreven het griekse voorstel als een Trojaans paard!! Zie bruggetje.
  http://www.zerohedge.com/news/2015-02-19/germany-slams-greek-bailout-extension-proposal-trojan-horse-full-text
  We kunnen er dan ook maar beter onmiddellijk een einde aan maken, met een Grexit, al of niet gedwongen. We zullen nooit één euro terug zien van de griekse schulden. Al wat er nog wordt bij in gestoken zijn we ook kwijt.
  Het enige wat de grieken willen, is blijven voortleven op onze kosten. Dat hebben ze ten andere gemeen met de franstaligen in België.
  Het illustreert nogmaals dat de EUSSR een België in het groot is.
  Het werkelijke probleem stelt zich achter de schermen waar de griekse obligaties dienen als onderpand(=collateral).
  Zie bruggetje naar de webstek van Zero Hedge met een citaat uit de tekst :
  http://www.zerohedge.com/news/2015-02-19/central-bankers-worst-nightmares-are-unfolding-greece

  “The situation in Greece boil down to the single most important issue for the finacial system, namely collateral.
  Modern financial theory dictates that sovereign bonds are the most “risk free” assets in the financial system (equity, municipal bond, corporate bonds, and the like are all below sovereign bonds in terms of risk profile). The reason for this is because it is far more likely for a company to go belly up than a country.
  Because of this, the entire Western financial system has sovereign bonds (US Treasuries, German Bunds, Japanese sovereign bonds, etc.) as the senior most asset pledged as collateral for hundreds of trillions of Dollars worth of trades.
  Indeed, the global derivatives market is roughly $700 trillion in size. That’s over TEN TIMES the world’s GDP. And sovereign bonds… including even bonds from bankrupt countries such as Greece… are one of, if not the primary collateral underlying all of these trades.
  “Lost amidst the hub-bub about austerity measures and Debt to GDP ratios for Greece is the real issue that concerns the EU banks and the EU regulators: what happens to the trades that EU banks have made using Greek sovereign bonds as collateral?”(einde citaat).
  Zoals men kan lezen werden de griekse obligaties gebruikt als onderpand. Obligaties uitgegeven door een land dat failliet is, en waardoor deze staatsobligaties dan ook geen enkele waarde meer hebben.
  Het gaat hier dan in feite dan ook om een gigantisch bedrog. Griekenland is bovendien niet het enige land, wiens waardeloze staatsobligaties gebruikt werden als onderpand.
  Het komt er in feite op neer dat een “dakloze” zich borg stelt voor een lening.
  Vroeg of laat moet dit “kaartenhuisje” in elkaar storten.

Reacties zijn gesloten.