Mirakels worden moeilijker

Afbeeldingsresultaat voor mirakel cartoonWat wij al lang wisten, maar stilaan is het ook doorgedrongen in het Vaticaan.  Mirakels zijn sowieso moeilijk te bewijzen, maar nu zou de Paus en zijn entourage een studiegroep rond het thema opgericht hebben.

Belangrijk: mirakelexperten kunnen niet meer in het zwart betaald worden.

“Cashbetalingen zijn te fraudegevoelig.”
 “Tot vorig jaar, toen het Vaticaan met strengere regels kwam, was de betaling van experts één ondoorzichtige puinhoop. Ze konden er vroeger voor kiezen om hun vergoeding in een envelopje te krijgen. Dat maakte het wel erg makkelijk om die inkomsten te verzwijgen voor de fiscus.”

Ook de verschillen tussen de honoraria lijken niet altijd helemaal zuiver. “De congregatie werkt heel Zuid-Europees: zonder standaardtarieven. Hier op de universiteit krijg ik als salaris gewoon het afgesproken en wettelijk genormeerde bedrag en kan ik online een loonstrookje downloaden. Zo gaat dat in Rome lang niet altijd.”

Vorig jaar berichtte een Italiaanse onderzoeksjournalist nog over een leek die zeker 100 euro per uur kreeg. “Binnen het Vaticaan is zo’n omgang met geld helemaal niet ongebruikelijk,

Meer lezen