Miljarden verdwijnen in Italië

Bankrun Italië: Klanten halen miljarden van oudste bank ter wereld

Sleutelfiguur in het fraudeschandaal rond de BMPS is de huidige ‘Goldman Sachs’ ECB president Mario Draghi, destijds hoofd van de Italiaanse centrale bank. De in 1472 opgerichte bank staat nu op de rand van de afgrond.

Sleutelfiguur in het fraudeschandaal rond de BMPS is de huidige ‘Goldman Sachs’ ECB president Mario Draghi, destijds hoofd van de Italiaanse centrale bank. De in 1472 opgerichte bank staat nu op de rand van de afgrond.

De Italiaanse Banca Monte dei Paschi di Siena, opgericht in 1472 en daarmee de oudste bank ter wereld, heeft op zijn website toegegeven dat klanten miljarden van hun rekeningen hebben gehaald. Volgens de bank is dit in de afgelopen maanden gebeurd, maar het feit dat het nieuws pas bekend werd gemaakt na de gewraakte Cyprusredding en recente derde (!) bailout van de bank, en niet na de laatste twee bailouts, doet sommigen vermoeden dat de rekeningen vooral in de afgelopen week zijn bestormd. Met andere woorden: een bankrun. (1)

De ‘vermomde’, niet erkende bankrun zou volgens Bernardo Mingrone, de CEO van de bank, zijn veroorzaakt door ‘reputatieschade’ die het gevolg is van het schandaal dat zes weken geleden ontstond toen de bank massaal gesjoemeld bleek te hebben met derivaten, de meest winstgevende maar tevens zeer risicovolle financiële producten. Daarmee zou € 730 miljoen euro verloren zijn gegaan (3).

De bank weet nog niet wat de uitstroom van miljarden euro’s voor gevolgen zal hebben voor de kwartaalcijfers. Een snelle blik op de statistieken leert dat de bank vrijwel geen ‘harde’ assets heeft en daarom extreem kwetsbaar is voor een nieuwe bankencrisis en zeker voor een eventuele ‘Cyprusredding’ voor het Italiaanse bankensysteem. (2)
Banca Monte dei Paschi di Siena werd door ‘Goldman Sachs’ premier Mario Monti met € 4 miljard belastinggeld overeind gehouden, echter zonder blijvend resultaat.
Klanten BMPS hebben ‘geluk’?

De Italianen lijken na de door de Trojka (EU/ECB/IMF) afgedwongen bijdrage van de Cypriotische bankrekeninghouders en de vrees dat dit scenario een blauwdruk zal zijn voor de rest van Europa bij het minste of geringste teken dat hun eigen bank onder druk staat naar de pinautomaten en balies te rennen. De klanten van de BMPS hebben misschien zelfs ‘geluk’ dat hun bank reeds door schandalen werd getroffen, aangezien zij hiermee mogelijk een verplichte Cyprus-achtige haircut hebben weten te voorkomen.

Derivaten tijdbom
De Europeanen moeten goed beseffen dat als de eerder genoemde derivaten ooit -geheel of gedeeltelijk- zullen moeten worden verrekend, alle banken in Europa en de rest van de wereld op slag failliet zouden zijn. Derivaten zijn dan ook met afstand de grootste tijdbom onder het wereldwijde financiële systeem. Banken staan voor op zijn minst enkele tientallen biljoenen bloot aan deze financiële (wan)producten, terwijl het totaal aan waarde van derivaten een duizelingwekkende € 1 biljard (€ 1000 biljoen) of zelfs meer zou bedragen.

(1) Deutsche Wirtschafts Nachrichten
(2) Zero Hedge
(3) Reuters

http://xandernieuws.punt.nl/content/2013/03/Bankrun-Itali-Klanten-halen-miljarden-van-oudste-bank-ter-wereld