MH 17? Euh…

MH 17?  Euh...

Anderhalve maand nadat vlucht MH 17 in Oost-Oekraïne terecht kwam is het nog steeds raden naar de oorzaak.  Raden?
Wat waren ze er snel bij om de dader(s) aan te duiden.  Het konden toch niet anders dan de Russen en hun acolieten in Oekraïne zijn.  De verontwaardiging was zeer reëel.  Terecht.  Voor de slachtoffers.  Voor de familieleden.  Niet om er politieke en andere munt uit te slaan.  Maar de waarheid heeft haar rechten.
Wat zogezegd overduidelijk was, wordt nu in nevelen gehuld.  Zou het dan toch kunnen dat de Russen er niets mee te maken hebben?  Zou het dan toch mogelijk zijn dat alle tegenstrijdige verklaringen – en er waren er heel wat -, die vakkundig verzwegen, genegeerd of in het beste geval, halvelings weerlegd werden, toch op waarheid berusten?
Een waarheid die de Amerikaanse, EU en regeringsgezinde Oekraïense media niet goed uitkomt.  Dat het eventueel om opgezet spel gaat, dat ‘men’ een conflictsituatie wou uitlokken, die ertoe zou leiden dat we in een gevaarlijk Strategospel zouden terecht komen.  Men denke daarbij aan de zgn. aanleiding voor de inval in Irak, men denke aan de Amerikaanse hysterie over de chemische wapens in Irak, men denke aan Libië…

Rusland en Maleisië eisen opheldering.   Deze laatste heeft aangekondigd de schuldigen voor de rechtbank te zullen brengen.  Geen doofpotoperatie.
Er werd een soort tussenverslag opgemaakt, die door de Nederlandse OVV, de Onderzoeksraad Voor Veiligheid, aan alle betroffen landen overgemaakt werd.  Een tussenverslag zonder een conclusie over het neerstorten van de boeing.
Maleisië wil zijn reputatie weer op het rechte spoor zetten.  Eerst was er het verdwenen vliegtuig MH 370 in maart, gevolgd door de MH 17-crash.  Malaysia Airlines, met een meerderheidsparticipatie van het investeringsfonds Khazanah International, is met 19.000 personeelsleden een belangrijke onderneming, die echter sinds drie jaar in de rode cijfers beland is.  In 2007 nog een winst van 200 miljoen euro.  Al voor het verdwijnen van het spookvliegtuig bedroeg het verlies miljoenen, tendens stijgend.  En dat  hoewel de luchtvaart in Azië voortdurend groeit.  De concurrentie is groot van o.a. Singapore Airlines, de Emiraten en goedkope luchtvaarlijnen.  Het grootste probleem zijn de hoge personeelskosten, te danken aan de vakbondsinvloed..  Nu wil men het vertrouwen van de Chinese reiziger terugwinnen, dat samen met het spookvliegtuig MH 370, in de lucht verdwenen is.

Ook Rusland dringt aan op het publiceren van de crashoorzaak en wil zijn onschuld bewezen zien.  Het land zal bij de VN-Veiligheidsraad hierop aandringen.  Het heeft vastgesteld dat het westen niet geïnteresseerd is in de opheldering.  Vooral Kiev krijgt kritiek omdat de gesprekken met de verkeersleiders en de piloten geheim gehouden worden en ook de Nederlands-Australische onderzoekscommissie die wrakdelen niet liet bergen om daaruit bewijzen te verzamelen.

Het b.g. tussenverslag van de OVV mag pas in september openbaar gemaakt worden.  Naar verluidt omdat men het nog niet eens is over de versie… Details van de zwarte dozen worden (nog steeds) geheim gehouden.

Zelfs linkse media (… zijn er andere?…) beginnen zich vragen te stellen.  Toen de BBC het bericht de wereld in stuurde dat een Oost-Oekraïense separatist de levering van Russische wapens bevestigd had, namen de Springer-uitgaven, Spiegel en Focus dit klakkeloos over.  De rechtzetting van de BBC – de verklaring van de separatist werd foutief vertaald – werd vakkundig verzwegen.
Rusland beticht het westen van misleidende propaganda.  Ze plannen volgend jaar hun RT zender ook in het Duits en het Frans invulling te zullen geven.

Der Spiegel heeft zelfs van de geruchtenmolen een thema gemaakt.  Zo werd er quasi onmiddellijk door verschillende bronnen melding gemaakt dat de MH 17 niet vanop de grond, maar wel vanuit de lucht neergehaald werd.  Brokstukken die ‘verdwenen’ zijn.  Zelfs Amerikaanse geheime dienstveteranen, die van Obama een 100% bewijslast eisen.  Ook de voormalige technische NSA-directeur William Binney gelooft niet aan de officiële – Amerikaans-geïnspireerde – versie.  Zij hebben ernstige twijfels aan de officiële versie die tot op heden niet bewezen werd.  Ook zij geloven niet aan een bodemraket, maar wel aan een doelgerichte aanval vanuit de lucht.   Trouwens, dat er Oekraïense gevechtsvliegtuigen zich in de onmiddellijke nabijheid van het passagiersvliegtuig bevonden, kon niet ontkend worden al deed de Oekraïense regering haar uiterste best zand in de ogen te strooien.

Robert Parry, reporter bij Associated Press maakte zijn twijfels aan de schuld van de separatisten bekend bij „Global Research“, een onafhankelijke onderzoeks- en mediaorganisatie, die zich baseert op bronnen van de geheime dienst en kwam samen met hen tot de conclusie dat het onwaarschijnlijk is dat de schuld bij de Russen of bij de separatisten ligt en dat men de verantwoordelijkheid moet zoeken bij de OekraIense regering. (volg bruggetjes voor details)

Ook het land b zou een akkoord getekend hebben om heel het rapport geheim te houden. Volg dit interessant bruggetje naar Corbett.  

De video duurt meer dan een uur maar hij geeft wel een samenvattend overzicht van feiten, voor zover ze nagegaan konden worden, van vermoedens en veronderstellingen. Het spijt ons: alles vertalen is gewoon onmogelijk.  U krijgt wel iets te zien en te horen wat via de officiële kanalen, waarvoor we trouwens belasting betalen, uitgesloten is.

Intussen blijft de NAVO zijn invloedssfeer uitbreiden, blijft de Oekraïense regering Rusland beschuldigen van ‘boots on the ground’ enz.  Indien Rusland even oorlogszuchtig als het westen zou geweest zijn, dan zaten we nu allemaal al volop in WO III.

Denkt u er maar eens over na. Wij krijgen er rillingen van.  Wie wint erbij?  Wie heeft er voordeel bij?

FT

 

 

 

2 gedachten over “MH 17? Euh…

  1. Uit goed ingelichte bron is vernomen dat ze nu mss toch een sleutel zouden gevonden hebben om de 4 vijzen van de zwarte dozen los te schroeven, zodat ze wsl nog dit jaar gaan kunnen onderzocht worden. Gevreesd wordt echter dat er buiten het gebruikelijke gesnurk van de piloten en van de luchtverkeersleiders niet veel relevants gaat opstaan…

  2. Is onze freelance Kiev-correspondent Vrhfstdt in slaap gesukkeld? Die zou toch voor opheldering moeten kunnen zorgen.

Reacties zijn gesloten.