Menselijke fout

Afbeelding kan het volgende bevatten: buitenBetrapt!
Vier dagen geleden werd een grote explosie vastgesteld op het platteland van Idlib in een laboratorium, resp. chemisch fabriekje, waar chemische stoffen bereid werden onder de supervisie van buitenlandse experten (sommige van Britse, Turkse en Tsjetsjeense nationaliteit).
Media en plaatselijke bronnen rapporteerden een grote explosie in de stad Termanin, dichtbij de Turkse grens, die na middernacht in heel de provincie gehoord werd. Bleek dat het toch wel in een fabriekje van bemestingsstoffen plaats had gevonden – men is daar intensief met landbouw bezig –  waar een grote voorraad meststoffen, explosieven en vloeibare chloor opgeslagen werden.
De explosie zou de dood van negen buitenlandse experten en twee WH veroorzaakt hebben; identificatie – wie is wie – kwestie van de juiste naam bij de begrafenis te kunnen melden zou onmogelijk zijn wegens te grote brandschade aan de lichamen.  Wie zei er ook al weer dat ze wat zitten te knoeien aan de keukentafel?

Naar verluidt tast men in het duister naar de reden. Waarschijnlijk te wijten aan een menselijke fout. Ze hebben pech: het is net iets te vroeg om Assad de schuld te geven – zijn leger houdt zich nog steeds koest om de Russisch-Turkse poging tot de-escalatie alle kansen te geven. Al-Nusra zou een veiligheidsperimeter rond de buurt opgelegd hebben zodat burgers niet dichterbij kunnen komen. (…)

Majoor-generaal Igor Konashenkov heeft in september al herhaaldelijk bericht over, resp. gewaarschuwd voor,  het vervoer van chemische stoffen door terroristen naar een niet juist te definiëren bestemming in de Idlib provincie.  De chemicaliën zouden toen aan de Oeigoerenmilitie overhandigd geweest zijn.  (video)

Terrorist chemical plant with foreign workers explodes in Idlib