Men zegge het voort

Aankondiging FreddyLakse overheid straft aandeelhouders LANXESS.
 
Persoonlijk kennen we geen enkele aandeelhouder noch  medewerker van dit bedrijf. We wisten tot voor enkele dagen gewoon niets over het bestaan van deze onderneming. Maar de laatste weken hebben we met steeds meer
verbijstering kennis genomen van wat daar aan het gebeuren is. Reeds weken ligt de onderneming “plat” en een handvol vakbondsterroristen hebben zelf de toegang tot het bedrijf geweigerd aan werkwilligen en leveranciers.

Is het omdat er bij LANXESS lichtzinnig wordt omgesprongen met de veiligheid en dat sommige werknemers hun taak moeten uitvoeren in onveilige omstandigheden? Of is het omdat de werknemers worden uitgebuit en met een te karig loon huiswaarts moeten keren? Of is het misschien omdat de financiële toestand van het bedrijf zo wankel geworden was dat men vreesde voor een toekomstige sluiting? Helemaal niet. Het omgekeerde is juist waar!

De werknemers van LANXESS behoren tot de best betaalden van het land. De meeste bedienden en arbeiders nemen gemiddeld meer dan 3000 euro per maand NETTO mee naar huis!!! De werknemers van LANXESS genieten van allerlei voordelen waarvan de meeste bedienden en arbeiders slechts kunnen dromen. De werknemers van LANXESS presteren minder uren dan de meeste werknemers in ons land. De werknemers van LANXESS hebben dus geen enkele reden tot klagen en niets maar dan ook niets kan een staking rechtvaardigen. Maar………onze vakbonden hebben de trappers verloren. Voor sommige vakbondsafgevaardigden is veel nog niet genoeg. Als dronkaards lallen ze iedere dag wat meer en worden ze specialisten in het uitkramen van de puurste onzin. Ze willen niet inzien dat ze de kip met de gouden eieren aan het slachten zijn en dromen slechts van controversie. Ze zijn dom en arrogant tegelijkertijd hetgeen een gevaarlijke mengeling is.

Het zijn dat soort idioten die ieder bedrijf naar de bom kunnen helpen. De meer dan 10.000 ex-Sabeniens kunnen daarvan meespreken. Alles krijgen ze kapot en daarna hoort men nooit nog iets over deze feitelijke misdadigers. Ze spelen zonder nadenken met de toekomst van velen. We kunnen niet begrijpen dat zovele bedienden en arbeiders, die nog over een gezond boerenverstand beschikken, zich door die werkgelegenheidsvernielers laten op sleeptouw nemen.

Wat moeten de aandeelhouders die in het verleden steeds gul zijn geweest nu gaan denken?

Indien wij de touwtjes in handen zouden hebben bij LANXESS zouden we het volgende beslissen:

 • 1. We zouden ons rechtstreeks richten tot onze werknemers en nog weigeren met die vakbondsdictators te spreken.
 • 2. We zouden hen duidelijk maken dat het zo werkelijk niet verder kan.
 • 3. We zouden hen vertellen dat we de miljoenen verliezen waarmede ze ons de laatste weken hebben opgezadeld zullen doorslikken en dat we daarop niet meer gaan terugkomen.
 • 4. We zullen hen bevestigen dat we hun reeds zeer gunstige arbeidsvoorwaarden zullen blijven honoreren. Maar dit op één duidelijke voorwaarde en dat is dat we de volgende dag minimum 90% van hen verwachten om het bedrijf terug op te starten.
 • 5. Indien we de gelegenheid niet krijgen om terug in gang te schieten dan houden we het in België voor bekeken.
 • 6. Er zal geen cent aan vooropzeg worden betaald aangezien U niet wordt opgezegd maar zelf een einde aan uw band met LANXESS hebt gesteld.
 • 7. Wij zouden snel alle gebouwen en gronden aan de best haalbare marktprijs verkopen en in de mate van het mogelijke onze fabriek zelf naar het buitenland verhuizen.
 • 8. Wij zouden te fier zijn om nog verder te willen werken met arbeiders en bedienden die blijkbaar verkiezen om ziekelijke saboteurs te volgen dan een directie die hen steeds op prijs heeft gesteld en naar waarde geschat.

Het zou nu te nemen of te laten zijn. Zelf zijn we overtuigd dat de grote meerderheid van de werknemers zal komen werken en de rug toekeren aan diegenen die voor de ondergang van de fabriek aan het zorgen zijn. We zien geen enkele rechter nog een opzegvergoeding toekennen aan werknemers die zelf een einde aan hun samenwerking met LANXESS hebben beslist. De verantwoordelijken van dit soort factoryjacking zouden zwaar moeten gestraft worden en het zou te hopen zijn dat de overheid geen cent belastinggeld meer gaat verbrassen om voor die stakers nog werkloosheidsuitkeringen te gaan betalen. Ze moeten dan maar elders gaan zoeken om nog een bedrijf te vinden dat deze ex-stakers wil aanvaarden en hen bovendien nog dezelfde voordelen wil of kan toestaan zoals bij hun vorige werkgever het geval was.

De toestand bij LANXESS doet ons denken aan vakbondsman Robert Poli, de grote baas van de inmiddels ter ziele gegane vakbond van de Amerikaanse verkeersleiders (PATCO). Poli bleef toenmalig president Reagan tarten met steeds nieuwe eisen. Op een dag zei Reagan (zie video onderaan) dat het nu genoeg was. Hij zette de duizenden reeds overbetaalde verkeersleiders van de ene op de andere dag op droog zaad. Velen waren gelukkig om al die mooie nieuwe openstaande betrekkingen te kunnen innemen. Poli verdween van het toneel en liet duizenden vroegere leden als sukkelaars achter. Reeksen zelfmoorden, echtscheidingen en miserabele omstandigheden troffen zijn vroegere medestanders. Vandaag is de luchtvaart in de USA veiliger dan ooit en niemand heeft ooit Patco gemist!!

Misschien zou de baas van LANXESS ook eens moeten nakijken of een dergelijk ‘Reagan-scenario’ niet mogelijk is: Al diegenen die niet meteen aan de slag gaan er onmiddellijk uit  zonder vooropzeg en zo snel mogelijk de nieuwe vrijgekomen droomjobs aan andere, en méér gemotiveerde werkwilligen, toewijzen.

Dit moet zeker het nadenken waard zijn.

Men zegge het voort

Freddy Van Gaever

Nvdr: wij hebben de beruchte toespraak van Reagan opgezocht. U kan deze hieronder – ingekort – bekijken:

11 gedachten over “Men zegge het voort

 1. Ik ben volledig akkoord met voorstellen tot het ombuigen van de wantoestanden in dit land. Ik ben ook volledig akkoord met de actie die President Reagan toen heeft genomen. Er is echter wel een v erschil in deze dat in the US, de stakers ambtenaren waren die een eed hadden afgelegd nooit tegen de regering en/of hun afhankelijke agentschappen zouden staken. Het is op basis van die wetgeving dat Reagan kon doen wat hij deed.
  Hier gaat het over een privé bedrijf. Ik ben echter wel van mening en akkoord met iedereen die nog over gezond verstand beschikt dat de situatie hier in dit land volledig onlogisch is geworden en dat er dringend iets moet veranderen. Het zijn vooral de communistisch gezinden die alles vernietigen hier. En die communisten zijn zij die zich zo noemen, maar ook de socialisten en de groenen. Deze laatste twee verschuilen zich achter hun naam maar gebruiken dezelfde methodes.

 2. Beste Freddy,
  Na het lezen van uw bijdrage en het bekijken van het filmpje kan in maar 1 ding zeggen. Meer dan 100% akkoord met jou en met Reagan. Op 14 jarige leeftijd ben ik op leercontract gaan weken, ik heb (nog steeds) een gevarieerde loopbaan gehad. Bij geen enkele werkgever (en er zat al eens een smeerlappeke tussen) heb ik ooit het werk neergelegd of daar mee gedreigd. Vele jaren terug was ik lid van de ACLVB, toen ik werkloos werd bleef het maar duren voor ze me mijn uitkering uitbetaalde. na 3 maanden was ik terug aan het werk, daarna pas kwam mijn uitkering. Ik heb de vakbond buitengegooid, want waar ik ze voor nodig had konden ze niet tot een goed einde brengen.Er zijn voorbeelden genoeg van bedrijven al dan niet overheidsbedrijven, die kapot gestaakt zijn door de bonden. Hoogste tijd dat ze eens buiten spel gezet worden. Voor het van kwaad naar nog erger gaat.

 3. Elk verhaal heeft twee kanten,.
  Herstructureren , en nog eens herstructureren om uiteindelijk tot sluiten te komen.
  Het is steeds hetzelfde scenario dat we de afgelopen 20 jaren zien, bij multinationals.
  Investeren met VL. overheidssteun (pilootprojecten)om ze vervolgens naar lage loon landen te deponeren.
  Chemie is de best betaalde sector in dit land, maar ook het zwaarste belastbare, toch is deze staking niet om meer loon, maar louter omdat de directie de gemaakte sociale overeenkomsten cao eenzijdig heeft opgezegd, ten koste van veiligheid.
  Zoals dat tevens is bij multinationals is dan het mid-management die bij willekeur voorbeelden zal stellen waarop werknemers voor alles en nog wat gesanctioneerd worden, verdeel en heers terreur zoals bij vooroorlogse tijden.
  In tegenstelling tot velen op dit blog prijs ik me gelukkig dat er een sociale wetgeving is, want ik vermoed dat de meeste geen idee hebben hoe het er bij een grootmacht als multinational aan toe gaat.
  Toch nog even dit…..
  ‘Velen waren gelukkig al die mooie openstaande betrekkingen te kunnen innemen’ , tuurlijk met welk contract en loon?
  Momenteel werken ‘contract-ers ‘met een maandelijks opzegbaar contract, aan een netto loon dat amper 201 euro hoger bedraagt dan de doorsnee dopper.
  Geen eindejaarspremie, geen bijkomend verlofgeld ( zoals dit in de ook chemie is)geen anciënniteit.
  Is dit het soort toekomst dat wij onze kinderen toe wensen.

  Sabena,
  Is dit werkelijk ten onder gegaan aan de syndicale idioten , … ik denk het niet he!!

  • Nog niet lang geleden, Total.
   Twee jonge mensen lieten het leven , .
   Constructiefouten- onderaannemers, outsourcing., een kluwen van….. .

   • Gina,
    Ik heb geen probleem met sociale wetgeving, verre van. Wel met de “handelswijze van de (vooral rode) vakbonden. Als kind van zelfstandige, en zelf als werknemer heb ik beide kanten van de medaille gezien. Ik “denk” te weten wat het verschil is, en tracht daar de gulle middenweg in te vinden.

    • Walter,,
     Ik heb een heel groot probleem met syndicale afgevaardigden ,
     want net als volksvertegenwoordigers is het hun taak ons– te vertegenwoordigen, en niet om ons– te verantwoorden,!!

  • Sabena niet ten onder gegaan aan de vakbond ?
   1 April is al een tijdje gepasseerd toch ?

 4. Beste, u gaat nogal kort door de bocht met uw redenering. Ik hoor hier volgens mij een rechts liberaal spreken.
  Dat u dan ook vooral naar de zakken van de baas kijkt lijkt me niet meer dan logisch, ook al wil u ook blijk geven van een sociaal karakter …
  Lees vooral wat Gina schrijft, zij is meer op de hoogte van de echte realiteit dan u ooit zal zijn.
  Vanuit een ivoren toren en met een verzameling van mediaberichten, is het makkelijk oordelen. Zeker als je de eenzijdige mooie reclamecampagen van Lanxess NV bekijkt. Het springt in het oog die 3000€ waarschijnlijk, de voordelen zijn ook mooi, dat spreek ik niet tegen. Maar krijg je een hoger loon (hoegenaamd geen 3000€, de woordvoerder blaast graag de dingen een beetje op niet waar ? 😉 ) om zomaar een job te doen ? Neen we spreken hier over een Seveso-bedrijf, waar heel wat kennis ter zake nodig is om te runnen, dus zomaar vrijgekomen plaatsen invullen volgens uw Reagan plan ? Ik denk het niet !
  Ik begrijp dat men een bedrijf economisch zo voordelig mogelijk wil runnen. Maar dat je met minder mensen zoveel meer wil maken, zonder daar een eerlijke compensatie ten over te staan, neen dat begrijp ik minder. Daarenboven nog eens een zeer provocerend karakter hebben, ook voor de staking begonnen was, getuigt in mijn ogen ook het ontbreken van voldoende intelligentie en leiderschap.

  • Ik dank u heel nederig .
   Reeds 20 jaren hang ik aan deze klepel, ,

 5. Beste Gina, SABENA is wel degelijk failliet gegaan door toedoen van de vakbonden en politici. Tijdens deze periode had ik vele vriendschappelijke gesprekken met Pierre Godfroid’ die o.a. het Vlaams Blok respecteerde en een zware afkeer had tegen de bemoeienissen van hogerhand, zodat het voor hem onmogelijk werd gemaakt om eigen initiatief te nemen om SABENA te redden.

  • Knappe Meneer die Godfroid , personeel laten inleveren met meer dan 20% om vervolgens zichzelf te verrijken met een jaarlijkse vette bonus uit ‘de zijn gecreëerde zwarte kas’.
   Sabena was een overheidsbedrijf, en u moet mij eens uitleggen hoe het kan dat een overheidsbedrijf dergelijk zwart circuit kan erop kan nahouden.
   Regering Verhofstadt 1, Coene-Daems-De Gucht-Di Roupo, stuk voor stuk politieke slimmeriken met vooral EU belangen, dixit Sabena,
   Swissair-hotelakkoord,
   Voor deze bovengenoemde heren hun carrière, zijn 12000 jobs geofferd.
   Zoals ik reeds vermelde, ik ben geen fan van welk syndicaat dan ook , maar het faillissement van Sabena taxeren op ‘de vakbonden’ is vrij goedkoop.

Reacties zijn gesloten.