Men zegge het voort

Aankondiging FreddyMea culpa….mea culpa….mea maxima culpa!!

Vergissen is menselijk. In een vorige bijdrage hebben we geschreven dat JEP (Jury voor Ethische praktijken inzake reclame) een overheidsinstelling zou zijn en dit was fout. Verder blijven we achter de inhoud van die bijdrage staan maar geven graag toe dat het maken van stommiteiten geen monopolie van de overheid is en ook in de privé-sector al eens naast de bal wordt geslagen.

Maar waarvan we zeker zijn is dat de leiding van bepaalde overheidsbedrijven in handen is van politiek benoemde profiteurs en onbekwamen die het belastinggeld gewoon verbrassen.
Jaren geleden, toen de eerste belbussen van “De Lijn” op de baan kwamen,  schreven we dat men deze stommiteit nooit zou kunnen volhouden en dat na verbrassen van fortuinen men dit initiatief zou moeten stoppen. Vandaag is het zover! Maar niemand zal gestraft worden voor deze enorme verspilling van belastingcenten. Indien deze regering werkelijk iets nuttigs wil doen dan moet ze de moed hebben om allerlei vormen van verspilling en misbruik van onze belastinggelden te stoppen. “De Lijn” blijft een schitterend voorbeeld van hoe de overheid op een misplaatste wijze met onze centen zwiert en dit meestal met een uiterst pover resultaat.

Zogenaamde afspraken tussen de overheid en de leiding van staatsondernemingen mogen als waardeloze literatuur beschouwd worden. Zo maakte het management van “De Lijn” vorig jaar allerlei afspraken met onze Vlaamse regering en kunnen we alleen maar vaststellen dat deze “afspraken” als een zoveelste klucht kunnen bestempeld worden. Zo voorspelden de grote bazen van “De Lijn” een aanzienlijke toename van het aantal reizigers. De fortuinen investeringen in vrije busbanen, nieuwe trams, nieuwe aangelegde tramlijnen etc. zouden hun nut gaan bewijzen!
Resultaat: Het aantal reizigers DAALDE van 549 miljoen naar 532 miljoen. Maar blijkbaar ligt niemand van onze Vlaamse regering daar wakker van. Het is toch maar het geld van anderen waarmede onze beroepspolitiekers laten spelen!

Weet U, beste lezers, dat “De Lijn” in Vlaanderen een van de laagste kostendekkingspercentages van Europa heeft?  In 2011 betaalden de reizigers nog maar 14,9% van de kostprijs van een rit!!!   En in 2015 DURVEN de krachtpatsers van “De Lijn” verklaren dat het de goede richting uit gaat met dit gigantische probleem. Inderdaad steeg de deelname van de reizigers in de kosten van het ticket in 2014 tot niet minder van 15,8%!!! Op drie jaar ging men dus 0,9% in de goede richting of 0,3% PER JAAR. Indien men zo verder gaat  zullen de gebruikers van de diensten van “De Lijn”   binnen HONDERD JAAR nog niet de helft gaan betalen van wat een rit werkelijk kost!!

Al deze vormen van geldverbrassing zijn er alleen gekomen door de steeds maar nieuwe beloften  en zinloze beslissingen van onze vorige regeringen. De enige wijze om ons land terug op de rails te krijgen is het progressief afschaffen van alle vorige zinloze beslissingen.  Een duidelijke lijn in al de beslissingen van de vorige jaren is het “afpakken” van steeds meer geld van diegenen die er hard voor werken om het grotendeels te grabbel te gooien in de handen van een groeiend kiespubliek dat voor een steeds belangrijker gedeelte bestaat uit profiteurs. Bij de volgende verkiezingen zal het niet meer gaan tussen gelovigen en ongelovigen, tussen linksen of rechtsen, tussen Vlamingen of Walen maar tussen  diegenen die nog willen werken op voorwaarde dat ze het grootste gedeelte van het resultaat nog voor zich zelf kunnen houden en tussen diegenen die menen om op de rug van anderen verder door het leven te kunnen gaan.

Men zegge het voort,

Freddy Van Gaever

1 gedachte op “Men zegge het voort

  1. Beste Freddy,
    U spreekt wel over betalende reizigers van De Lijn die over 100 jaar hun rit nog niet voor de helft gaan betalen. Maar wat gezegd van de zwartrijders???

Reacties zijn gesloten.