Mediamanipulatie

Dàt er gelogen en bedrogen wordt – met beweringen, vermoedens, in geschrift, met al dan niet bijgewerkte foto’s of filmmateriaal, daaraan twijfelt geen zinnig mens. In dit filmpje ligt het er zo dik bovenop dat het bijna lachwekkend wordt…

De beeldverantwoordelijke is een zgn. vrije fotograaf die zijn materiaal aanbiedt aan de hoogste betaler. In werkelijkheid is Anatolli Stepanov verbonden aan de PR-afdeling van het Oekraïense leger / min. v. defensie. De Britse krant The Telegraph pikte het gewillig op.

In de video wordt beweerd dat gevangen genomen Russische soldaten sowieso zullen geëxecuteerd worden als ze na hun krijgsgevangenschap (… voor zover ze die mogen overleven…) terugkeren naar hun vaderland. En dat ze naar huis mochten telefoneren, waar er al een begrafenis voor hen geregeld wordt. En dat anderen zich zonder slag of stoot overgegeven hebben aan het Oekraïense leger. Waarschijnlijk hebben ze intussen asiel aangevraagd en mogen ze doorreizen naar de grensstreek in het westen… Se non e vero…

Vermits het westen zo veel mogelijk Russische nieuwsbronnen uitgeschakeld en/of gesaboteerd heeft, zijn we verplicht tussen de lijnen te lezen.

En dan is er ook nog dit: bekijk de video met verschillende “opzienbarende nieuwsfeiten”, die achteraf slechts om geknipte video-spelletjes, ongevallen, of oud beeldmateriaal van catastrofale gebeurtenissen uit de rest van de wereld, zoals de ontploffing in Beiroet of een raketinslag in Irak, blijken te gaan: