Malta opent zijn deuren voor vreemdelingen

Malta opent zijn deuren voor vreemdelingen... Nou ja, niet voor iedereen natuurlijk.  Ze zijn niet achterlijk.  Er komen er regelmatig genoeg aangespoeld, maar die willen ze niet.  Wie kan het ze kwalijk nemen.

De Europese Commissie heeft op woensdag, 13 november, beslist dat het niet de macht heeft Malta, of enige andere lidstaat, ervan te weerhouden hun staatsburgerschap te verkopen.

“Lidstaten hebben de volledige beslissingsmacht aan wie en hoe ze hun nationaliteit overmaken”, luidt het via de woordvoerder Michele Cercone. En hij voegde eraan toe dat het Luxemburgs Hof in “verschillende” gevallen “bevestigd” had dat ” elke lidstaat de voorwaarden voor staatsburgerschap zelf kan bepalen.”

Lidstaten wel. Vlaamse steden worden streng aan de leiband gehouden.  Men zal zich de heisa herinneren rond het “duurdere tarief” van € 250 (€ 17 voor inwoners) voor inschrijving aan het vreemdelingenloket in Antwerpen; gouverneur Cathy Berx schorste het gemeenteraadsbesluit omdat het strijdig zou zijn met een wet uit 1968, die stelt dat men aan een vreemdeling niet meer mag vragen dan aan een Antwerpenaar.

M.a.w. niemand kan het land b dwingen paspoorten uit te reiken of een regularisatie / naturalisatie door te voeren.  Dat beslist het helemaal autonoom.  Kwestie dat u weet dat de regering hiervoor de verantwoordelijkheid draagt.

Terug naar Malta.  Dit landje keurde dinsdag een wet goed die de verkoop van het Maltese paspoort toestaat voor een bedrag van € 650.000 per stuk.  Er wordt niet gespecifeerd of het geld mag overgemaakt worden van een rekening op de Kaaimaneilanden.

Malta verwacht dat het staatsinkomen zal stijgen met € 30 miljoen in het eerste opwarmjaar om later in crescendo te stijgen tot € 300 miljoen per jaar. Men hiermee een bepaald publiek aan te trekken.  Geen schipbreukelingen, eerder yachteigenaars en mogelijke investeerders.  Malta telt 420.000 inwoners en er is plaats voor iedereen die een Maltees paspoort kan betalen.

De nieuwe wet moet nog ondertekend worden door de president.  Er wordt verzekerd dat de namen van de  nationaliteitskopers niet bekend zullen worden gemaakt.
Ze worden volwaardige EU-burgers met alle rechten en plichten.  Ze mogen overal in de EU wonen, werken en van de sociale zekerheid genieten – voor zover nodig.
De oppositie vindt het geen goed plan.  Die wil deze nieuwe wet afschaffen van zodra ze terug aan de macht komt.

Nochtans is Malta niet het enige land dat zich flexibel opstelt t.o.v. het verlenen van staatsburgerschap aan rijke vreemdelingen.
Portugal bv. geeft een “gouden verblijfsvergunning” aan mensen die € 1 miljoen of meer investeren, met de mogelijkheid die na vijf jaar te vergulden in een paspoort.

Oostenrijk, Spanje en het V.K. verkopen verblijfsvergunningen, echter niet de nationaliteit, aan rijke buitenlanders.

De Maltese president verklaarde eerder dit jaar dat ieder, die € 3 miljoen of meer tijdens de “bail-out”, de EU-bankencrisis, verloren had, recht zal hebben op een versnelde procedure tot staatsburgerschap.

Volgens een wet uit 2007 bood Cyprus een Cypriotisch paspoort aan aan buitenlanders die meer dan € 17 miljoen op een Cypriotische bank hadden staan en die er bovendien woonden, hun zaken daar behartigden en een blanco strafblad konden voorleggen.

Volgens de laatste EU-statistieken geeft het V.K. elk jaar de meeste nieuwe paspoorten uit (cijfers* van 2010):

  • V.K. 177,565
  • Frankrijk 114,599
  • Duitsland 109,594
  • Italië 56,153
  • Tsjechië 36,012
  • belgië 29,786
  • Nederland 28,598
  • Portugal 23,238

Malta reikte 1.080 paspoorten uit in datzelfde jaar.

*(absolute cijfers, zonder rekening te houden met de bevolkingsaantal, oppervlakte of draagkracht van het land)

Floriaan Terbeke

Bron: EUobserver

Eén gedachte over “Malta opent zijn deuren voor vreemdelingen

Reacties zijn gesloten.