“Llega la Galicia hitleriana”

De gewestregering van Galicië (Noord-Spanje) heeft een wetsvoorstel op de tekentafel waarbij de coronavaccinatie – én alle andere (toekomstige) inentingen verplicht worden voor de bevolking van 2.7 miljoen inwoners; bij weigering kan een boete van 1.000 tot 60.000 euro opgelegd worden!

Alberto Nuñez Feijóo, de regionale premier, kondigde dit dinsdag aan tijdens een persconferentie; zijn regering werkt sinds november aan het wetsvoorstel. Het moet nu naar het parlement. De regionale regering zal een “ongerechtvaardigde” weigering van iedereen die tot de vaccinatie opgeroepen wordt, als een “klein misdrijf” beschouwen, waarop een boete staat van 1.000 tot 3.000 euro. Echter, in de gevallen “waarbij zij een risico of ernstige schade aan de gezondheid van de bevolking” vormen, wordt de weigering als een “ernstig misdrijf” beschouwd en zal de boete evenredig “ernstig” zijn, gaande van 3.000 euro tot 60.000 euro.

Bv. wie geweigerd heeft zich te laten inenten en dan blijkt besmet te zijn met covid-19… in het wetsvoorstel wordt dit niet gespecifieerd. Bijgevolg kan de interpretatie verschillen. Het Spaanse federale gezondheidsministerie heeft tot op heden geen verplichting geuit, maar besliste in december 2020 dat het een register zou aanleggen van de vaccinatieweigeraars.

Galicië, dat momenteel een gemiddelde besmettingscijfer van 216 per 100.000 inwoners heeft (onder het nationale gemiddelde van 251/100.000), is de eerste regio in Spanje dat de vaccinatie verplicht wil maken. De webstek Lexisla con Nós (maak samen met ons wetten), waar burgers voorstellen aan de regering van Galicië kunnen plaatsen, is intussen al overstelpt met honderden reacties… het verwijt “dictatuur” – “Llega la Galicia hitleriana” – is nooit ver weg.

En het kan blijkbaar nog erger. Volgens de Spaanse medisch nieuws-webstek Redacción Medica heeft de voorgestelde wet ook een clausule “voor zeer ernstige misdrijven”, waarbij de boete evenredig is, nl. tot 600.000 euro voor bepaalde situaties, bv. een medische zorgverlener die zich niet aan de opgelegde quarantaine houdt. In de tekst komt het woord “boete” 71 keer voor.

Volgens een peiling van december, wil meer dan 40% der Spanjaarden liever niet gevaccineerd worden. Maar volgens een peiling twee maand later van de consumentenrechtengroep OCU neemt de gewilligheid toe: meer dan helft van de Spaanse bevolking zou de inenting zo snel mogelijk willen hebben.

Wetsvoorstel: https://www.redaccionmedica.com/contenido/images/B110051_3.pdf

spains-galicia-to-make-covid-vaccine-compulsory-and-fine-those-who-refuse-it-up-to-60k