Libanon, een land aan de afgrond

Ons contact in Libanon meldt ons via-via verschrikkelijke toestanden.

“De regering en de nationale bank hebben elke subsidie afgeblokt. Ook voor benzine, diesel, medicijnen, brood en voedingswaren. Er rijdt geen taxi, geen bus meer. Mensen lopen over straat bij 38° C op zoek naar eten.

Er is zo goed als geen benzine meer. En, indien toch, dan uitsluitend op de zwarte markt, aan prijzen die quasi niemand kan betalen. Hetzelfde geldt voor LEVENsmiddelen en medikamenten. Bijna niets meer in voorraad. Stroom is er sinds drie weken nog slechts zeer sporadisch. We zaten zelfs al eens 28 achtereenvolgende uren zonder stroom. En dat bij temperaturen van en tot 38°C (schaduw). Men kan zelfs geen ventilator inschakelen. Slapen lukt bijna niet meer.

Ook al heeft men een generator, die is nutteloos, vermits die op diesel of benzine draait. Te duur. Soms is er in de voormiddag een uurtje stroom en ‘s avonds opnieuw. Genoeg om de GSM voor 50% op te laden. Het internet is ook uitgeschakeld. Mobiel internet, via een telefoonbedrijf – stinkend duur. En zelfs als je dat kan betalen, zonder stroom werkt er niets meer. Het kleine internetcafé in het dorp, dat als uitzondering ca. 4 uur stroom had ‘s avonds, is sinds een week gesloten.

Vandaar dat berichten zo goed als niet meer doorkomen. Tenzij via-via. En zeer summier. Zoals dit bericht.

De watervoorziening is ook een probleem. De tanks staan op de daken. D.w.z. dat men het water eerst naar omhoog moet pompen – met een elektrisch aangedreven pomp! – om in huis water te hebben.

Gelukkig heeft ons contact – hij woont momenteel in een dorp in de bergen – buiten voor het huis een handpomp (met zwengel). In de steden staan de mensen met plastic bussen, kannen, flessen… aan te schuiven aan publieke kranen en gieten het water bij de hitte op straat het water over het hoofd en lichaam.

Daar bovenop zijn er steppenbrandhaarden die deels aangestoken werden. Het grootste gedeelte van de bosbranden werden door Israëlische bombardementen veroorzaakt. (Nvdr: ook in Syrië… verleden jaar door de VSA luchtballons in brand geschoten boven graanvelden). Israël heeft Noord- en Zuid-Libanon gebombardeerd. En daar zijn vervolgens de grote brandhaarden ontstaan.

Ons contact wou naar Tripoli gaan, maar daar is de veiligheidstoestand “catastrofaal”.

“De overheid heeft zich helemaal teruggetrokken. Op de straten slechts bandieten en plunderaars. Geen politie of militaire eenheden wijd en zijd te bespeuren. Twee nachten geleden waren er nog vijf zware roofovervallen op straat. Met moord, vuurgevechten, plunderingen enz.

Wie kan verlaat het land. In het westen wordt de vrees voor “een nieuwe vluchtelingengolf” geuit. Met zekerheid, zal die komen. Of beter, die is sinds twee jaar aan de gang… namelijk… sinds het begin van de wurgende sancties. Elke dag spoelen er dode lichamen aan op het strand. Ook aan de Syrische kust.

Vluchtelingen op Cyprus worden teruggestuurd, zowel vanuit de zuidelijke (Griekse) als de noordelijke (Turkse) regio.”

Onderstaande beelden documenteren bovenstaand wanhopig bericht:

Het WFP (World Food Program) ondersteunt momenteel 1 op 6 Libanezen met voedsel en geld:

2 gedachten over “Libanon, een land aan de afgrond

  1. En zeggen dat een vriend van mij tientallen jaren geleden nog gewerkt heeft in Libanon en toen verklaarde dat dit nu verwoeste land de Cote D’Azur was van Afrika. om bij stil te staan en wat is er misgelopen? de zogenaamde nieuwe lente of de uitbuiting van andere mogendheden, God zal het weten? Treurig.

    • Dat was het ook: weliswaar niet van Afrika, maar wel van het M.O.. Eigen ervaring: een gevoel zoals in een badstad in Italië, in Frankrijk… Met terrasjes, vrolijke inventieve bevolking, je had eigenlijk bijna niet het gevoel dat er daar moslims woonden.

Reacties zijn gesloten.