Leugenpers in Merkelland

mediamanipulatieOnafhankelijke media?  Waarheidsgetrouw, objectief, informatief?

Regeringsjournalistiek.  Hoofdstadjournalistiek.  In hoever verschilt Merkel van Erdogan?

Voormalige baas ZDF: ‘We krijgen instructies van boven’
Volgens Herles krijgen journalisten de opdracht over bepaalde dingen niet te schrijven en over andere dingen juist uit te wijden. Tijdens de paneldiscussie over media en persvrijheid zei hij dat de regering de nieuwsagenda bepaalt en dat burgers de media daardoor niet meer vertrouwen. De invloed van de regering noemde hij ‘een schandaal’.

Ironisch genoeg verschenen er weinig berichten over de uitspraken van Herles in de Duitse en internationale media. Aanvankelijk berichtten slechts Russia Today, het Amerikaanse Breitbart en de Britse Daily Mail erover.

Wolfgang Herles op de radio:

‘We hebben het probleem dat we als publieke staatsmedia een verbondenheid hebben met de staat. Niet alleen omdat het commentaar in lijn moet zijn met de coalitie, maar ook omdat we volledig onder invloed staan van de politieke agenda. We schrijven over de onderwerpen die door de overheid worden bepaald (…). En er zijn echt – zoals in het publieke debat besproken wordt – orders van bovenaf, ook bij de ZDF. Zoals de hoofdredacteur van de ZDF zei: ‘vrienden, we moeten op een manier berichten die Europa in een goed daglicht zet’. En dan hoefde hij er niet meer bij te zeggen: ‘bericht op een manier die mevrouw Merkel verheugt’. Deze orders bestaan en bestonden ook al in mijn tijd, als een geschreven order waarin stond dat de ZDF moest zorgen voor de eenheid en wederopbouw van Duitsland. En dat betekent anders berichten dan er daadwerkelijk gebeurt. Het was in mijn tijd bijvoorbeeld verboden iets negatiefs over de nieuwe Bundeslander te schrijven. Vandaag de dag gaat het om vluchtelingen’.

Volledig radiogesprek:

 

 

 

1 gedachte op “Leugenpers in Merkelland

 1. De ganse problematiek van de media manipulatie komt uitgebreid aan bod in het boek “Gekaufte Journalisten” van Udo Ulfkotte.
  Tijdens mijn legerdienst in Duitsland in 72-73 kon ik de D.D.R T.V. bekijken!!
  Het was een klucht… maar van een DDR T.V. kon men toen niets anders verwachten.
  Nu durf ik de ARD en ZDF niet meer bekijken.. het is immers slecht voor mijn hart!!
  Gans Duitsland is nu een DDR geworden!!
  Voor de rest worden de media nog steeds gecontroleerd door de bezettingsmachten van Duitsland.

Reacties zijn gesloten.