Leningen die niet kunnen worden terugbetaald!?

CCCHHHHTTTT

Indien een bank weet dat u de lening die u wil aangaan, niet zult kunnen terugbetalen, zult u die lening wellicht niet krijgen. De Griekse banken geven vaak wel leningen waarvan het hoogste twijfelachtig is of die kunnen worden terugbetaald. Het Griekse woord daarvoor is θαλασσοδάνειο (thalassodaneio), letterlijk vertaald een “zeelening”.

Het woord vindt zijn oorsprong in de enorme leningen die werden verstrekt aan de reders. Die gebruikten slechts een klein deel van het geld om een aftands schip op te kopen, dat ze dan ofwel helemaal uit elkaar haalden, of opzettelijk lieten zinken. Dat was een soort van verzekering dat ze daarna de rest van de lening niet meer moesten terugbetalen. Eén van de zovele truukjes uit de doos van de rijke reders.
Griekse banken dus, geven dit soort leningen wel vaker. En het parlement kan dan bepalen of de leningen moeten worden terugbetaald of niet. Afgelopen week is in alle stilte een wetsvoorstel gestemd dat er voor zorgt dat een heel aantal dergelijke leningen niet moeten worden terugbetaald. Het is tussen de plooien van het nieuws door gevallen.
Het gaat om leningen die voornamelijk aan NGOs zijn verstrekt, maar ook aan instellingen zoals bijvoorbeeld de Megaro Mousikis, de grote muziekhal in centraal Athene, die voor verschillende miljoenen in het rood stond bij de banken.

Maar … – en nu komt het – ook de leningen die zijn verstrekt aan de politieke partijen zijn kwijtgescholden! Het zijn vooral Nea Dimokratia en PASOK die nog flink wat geld moesten terugbetalen aan de banken, maar ook Synaspismos (de voorganger van SYRIZA, zeg maar) en de KKE hadden leningen afgesloten bij de banken.
En het houdt hier niet op: het wetsvoorstel geldt met terugwerkende kracht! Magie! Alle schulden van de Griekse politieke partijen zijn in 1 klap kwijtgescholden! En het was niet te zien op het Griekse nieuws!

Speurneus

 

 

3 gedachten over “Leningen die niet kunnen worden terugbetaald!?

 1. Als de Europeanisering zich in dergelijke vormen blijft doorzetten zullen we eerst allemaal (ja, ook in Vlaanderen) fundamenteel armer worden. Gelijktijdig zal dat de verzelfstandiging en/of onafhankelijkheid van ons volk (en met ons nog een paar andere volkeren) dichterbij brengen.
  P.S. Ieren voorspelden deze tendens 2 à 3 decennia terug reeds!
  VL gr Dieter

 2. Nieuws dat natuurlijk moeilijk of niet te vinden is. Dankzij speurneus weten wij dit nu wel. Hoewel, slecht, zeer slecht voor mijn bloeddruk.

 3. Hallo allemaal,
  Als jullie goed op de hoogte zijn weten jullie allemaal, dat in de bodem van Griekenland, Turkije, Israel Cyprus, kortom die hele buurt daar in het Midden-Oosten en Zuid-Oost Europa, ook in de zeeën veel olie en gas zit. Wat er is gebeurd, is dat er mijn inziens door Griekenland een voorschot is genomen op de winning van deze velden, omdat er geen overeenkomsten zijn over het continentale plat. D.W.Z., de landen hebben hun grenzen in de zee niet goed vastgelegd. Daardoor wordt er nog steeds geen olie en gas uit de grond gehaald. Maar in feite kan het zo zijn, dat Griekenland helemaal niet arm is, de vraag is alleen, kan een onstabiel Europa zodanig optreden,dat over de winning van olie en gas de schulden deels worden terugbetaald, Nuis er uitstel omdat er niks gebeurd, maar dat moet niet te lang duren. En vooral in een gebied als Israel is het oppassen, omdat veel Arabische landen het nooit eens zullen worden met Israel.
  Het wordt de hoogste tijd, dat we in Europa de belastingen, en alle sociale regels op elkaar aanpassen, een Europa dat werkt als een schaakspel is geen economische reus, maar een wankel handelselement. En ook op politiek gebied kan het zo geen eensgezind beleid vormen.

Reacties zijn gesloten.