Last minute ‘all-in’ Beveren

Wes Hardin“Wanneer we een nieuwe gevangenis openen, is er altijd een periode waarbij we ‘droog’ draaien”, legt woordvoerder Laurent Sempot van het Gevangeniswezen uit. “Dat betekent dat er personeel aanwezig is, maar nog geen gedetineerden, met als bedoeling om de procedures te leren kennen en toe te passen, zoals het correct opsluiten, organiseren van wandelingen… Er wordt gekeken of de procedures correct en duidelijk zijn en goed toegepast worden met als bedoeling om fouten eruit te halen.”

gevangenis beveren

Het was drummen in Beveren. Het aantal plaatsen beperkt.
Klik voor vergroting: tante Sophie staat vooraan te wachten op haar ‘voucher’.
Studio Rony

Het initiatief van de levensgrote test kwam van het directieteam in Beveren, “een jonge dynamische ploeg die bruist van creativiteit*,” aldus Sempot. In de gevangenis van Beveren worden vanaf 17 maart de eerste gedetineerden ondergebracht. Rond de zomervakantie zullen de 312 plaatsen ingenomen zijn.
*Creativiteit?  Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Lessen macramé, koken, salsadansen, relaxatietherapie?   Of lessen die leiden naar een knelpuntberoep zoals veiligheidsagent of slotenmaker?

Wes Hardin


 

5 gedachten over “Last minute ‘all-in’ Beveren

 1. Ik dacht dat een gevangenis zou moeten afschrikken ! Mensen tweemaal doen nadenken alvorens ze iets willen mispeuteren . Hier blijkt het tegenovergestelde .
  Wat zijn de straffen voor de gasten ( nieuw woord voor gedetineerden) die ondanks alle zorgen toch den ezel durven uithangen . Geen snoepje alvorens het slapengaan , 100 maal schrijven “ik zal het nooit meer doen” of het ergste geen tv film vanavond. Misdaad loont ! in het land dat voorlopig nog Belgie heet.
  Witte boord criminelen worden vrijgesproken wegens procedurefouten , verjaring of maken carriere in de politiek….zoals die met zijn windmolekens ( de naam ontgaat me) De randgevallen , de afval en niksnutten van de maatschappij hun oude dag is verzekerd. Ze zullen het veeeel beter hebben dan sommige eerlijke gepensioneerden die heel hun leven hard gewerkt hebben .

 2. Het valt mij op dat er op de foto geen allochtoontjes te zien zijn. Waarom zijn die eens niet komen kijken? Kwestie van niet te veel aanpassingsproblemen te hebben bij een lang gedwongen verblijf.

 3. In Suid-Afrika is gevangenisstraf vir die meete blankes ‘n sterk afskrikmiddel, want Suid-Afrikaanse “tronke” (gevangenisse) is soos die hel vanself. Bendevorming is aan die orde van die dag. Seker 90% van alle swartes het HIV-Aides. Wanneer ‘n nuwe gevangene die tronkdeure binne stap, word hy vasgebind en dan ge-“gang rape”. Soms neem die swart bewaarders (tronk-personeel) en polisie ook deel aan die verkragtingparty.
  Wanneer ‘n veroordeelde klein, fyn en tengerig gebou is, het hy GEEN kans om hierdie gebeurtenis te ontsnap nie. Die meeste gevangenes stap dus daar uit met HIV-Aides, of hulle daarvan hou of nie, dis die “wet van die gevangenes-bendes in Suid-Afrika.”
  Die tronke in Nederland lyk soos 5-Ster Hotelle in vergelyking met tronke in Suid-Afrika. Die swart Metro-polisie in ons land – veral in Gauteng (die Pretoria-Johannesburg omgewing) is berug daarvoor om onskuldige auto-mobiliste te vang (op te pakken) en dan in ‘n polisiesel saam met kriminele vir ‘n nag op te sluit. Dikwels is dit blanke dames wat saam met swart mans in een sel vir 24 uur opgesluit word. Die onskuldige dame word dan deur die swart mans aangerand en verkrag.
  Ek het op BVNTV na ‘n program gekyk wat gegaan het oor Belgiese tronke wat “oorvol” is, en dat die Nederlandse owerhede leë tronke vir België aangebied het om te huur. (Sommige Suid-Afrikaanse tronke is tot 400% vol).
  Die Belgiese gevangene is met ‘n spesiale voertuig na Nederland vervoer, die personeel het sy reistas vir hom gedra en dit weer in ‘n spesiale luukse voertuig gelaai. Daarna het hy die 5-Ster Hotel-agtige tronk binne gestap (asof hy ‘n ryk Arabiese Shijk is) en in sy luukse suite (tronksel) gaan sit. Sy sel se venster (raam) het hom toegelaat om ‘n pragtige uitsig na buite te kry; daar was televisie; radio; skryftafel; skryfbehoeftes; netjiese klerekaste; ensovoorts.
  Ek het nie gesien hoe die tronk se eetsaal daar uitsien nie, ook nie wat op die spyskaart (menu) staan nie, maar ek kon my nogal voorstel dat dit ook 5-Ster moes gewees het. In Sud-Afrika se oorvol-tronke is dit natuurlik onmoontlik. Ja, die allochtone in Nederland leef soos konings. In Suid-Afrika is gevangenistraf een groot helkamp.

Reacties zijn gesloten.