L. Van Beethoven – Concerto voor viool en orkest in D, opus 61

klassische-musikDit vioolconcerto is Beethovens enige voltooide soloconcerto voor dit instrument. Het werk was bestemd voor de Oostenrijkse vioolvirtuoos Franz Clement die het creërde op 23 december 1806.

Beethoven had ongetwijfeld de karakteristieke lyrische stijl van Clement in het achterhoofd toen hij het Vioolconcerto componeerde, waarvan het manuscript overigens het opschrift draagt : “Concerto par Clemenza pour Clement primo Violino e direttore al theatro a Vienna”.

Vooral de lyrische, melodieuze kwaliteiten van het solo-instrument primeren, bovendien ontwierp Beethoven het werk als een zogeheten symfonisch concerto. Solist en orkest worden in dit concerto op voet van gelijkheid behandeld. Beiden verschijnen als volstrekt evenwaardige partners en dragen in gelijke mate bij aan het muzikale betoog.

Conform de klassieke en vroeg-romantische traditie bestaat dit Vioolconcerto uit drie bewegingen, waarbij twee levendige hoekdelen een liedachtig middendeel omkaderen.

In de eerste beweging “Allegro, ma non troppo” laat Beethoven de muziek op een uiterst originele manier beginnen: met vijf zachte paukenslagen. Dit ritmisch motief wordt verderop doorgegeven aan de andere instrumenten van het orkest.

De tweede beweging “Larghetto” is opgevat als een strofische Romanze en presenteert een aantal variaties op een liedachtig thema.

Zonder onderbreking gaat deze beweging over in de “Finale”, een sprankelende Rondo met een levendig dansritme.

Tot besluit van het concerto wordt een allerlaatste reprise van het thema – pianissimo gespeeld door de solist en zonder begeleiding – onderbroken met twee krachtige fortissimo – akkoorden.

Veel luistergenot.

Wij zouden het erg waarderen van u enige reactie te mogen ontvangen zodat wij weten dat deze rubriek gelezen, gehoord en/of bekeken wordt en wij verder moeten gaan met deze muzikale intermezzi.

 

 

7 gedachten over “L. Van Beethoven – Concerto voor viool en orkest in D, opus 61

  1. Deze rubriek wordt zeker, gelezen, bekeken en gehoord. Meestal beschouw ik dit als pure ontspanning waar ik met volle teugen van geniet zonder noodzakelijk een commentaar of waardering te zenden. Maar ik zou het zeer spijtig vinden indien dit zou stop gezet worden. Dat zou een grote lacune voor mij betekenen, zo aub niet stoppen maar voortgaan, voortgaan, voortgaan…Mij oprechte dank voor het werk dat hieraan verbonden is en hieraan voorafgaat. Laat mij aub verder genieten.

    • Genieten Foxy ? dan hebt ge den top tien van de Arabische succesnummers nog niet gehoord

  2. Een werk dat een mens niet onberoerd laat! Ik was er zelfs mijn ZwartePietenstress even door vergeten. Genieten en wegdromen van begin tot eind!
    Ik ben het met Foxy eens, deze rubriek niet stopzetten.

  3. Bij mijn weten is golfbrekers de enige blog die op zondag dit verrijkend cultureel rustmoment aanbied. Ook zou ik het spijtig vinden dat de blogs van Ray “Savat” en “Operabelcanto” als die zouden verdwijnen, daar waar ik af en toe nog eens kan gaan verwijlen en luisteren om mijn innerlijke rust terug te vinden en te genieten.

  4. Wie kent dit werk niet…?!
    Beethoven vertelt in z’n werken, zodat ze blijven ‘hangen’ en je er uren kan naar luisteren.
    Ik ben er in opgegroeid…en ben zijn werk / composities nog steeds niet vergeten en …nooit beu.
    Doe zo voort, zou ik zeggen!

Reacties zijn gesloten.