Krijgt Salah Abdeslam het ereburgerschap van Molenbeek?

Of we een zonnesteek tijdens het weekeinde opgelopen hebben?  Neen, we willen slechts de absurditeit van een belgisch voorstel voor de Nobelprijs van de Vrede aan de kaak stellen. 

Protest tegen ereburgerschap Frankrijk voor terrorist Barghouti

De Israelische ambassadeur in Frankrijk, Aliza Bin-Noun, heeft gisteren protest aangetekend tegen het initiatief van een aantal Franse gemeenten om de terrorist Marwan Barghouti het ereburgerschap toe te kennen. Barghouti zit een levenslange straf uit in de Israelische gevangenis wegens zijn rol bij zelfmoordaanslagen.

Barghouti is één van de oprichters van de terroristische groep Tanzim, onderdeel van de Fatahbeweging van de Palestijnse president Abbas. Hij wordt gezien als het brein achter de Tweede Intifada van 2000 tot 2005, waarbij duizenden Israeli’s het leven verloren. Hij zit een gevangenisstraf uit van vijfmaal levenslang voor zijn rol bij de planning van terroristische zelfmoordaanslagen op Israelische burgers.

Gisterenavond citeerde de Israelische legerradio een open brief van ambassadeur Bin-Noun, waarin zij er bij de plaatselijke Franse autoriteiten op aandringt het initiatief te heroverwegen om Barghouti ereburgerschap te verlenen. Na de recente reeks terreuraanslagen in Frankrijk is dit niet gepast, schrijft zij: “Barghouti is verantwoordelijk voor de dood van honderden mensen en de Franse steun voor Barghouti legitimeert in feite zijn daden.” Juist nu Westerse landen zich moeten verenigen in de strijd tegen het terrorisme acht zij dit initiatief ongepast.

Barghouti werd twee jaar geleden al geëerd in de Parijse voorstad Valenton: daar werd een straat naar de terrorist genoemd. Het voorbeeld werd gevolgd door een andere voorstad van Parijs, Aubervilliers: dat kende Barghouti het ereburgerschap toe.

Ook in andere landen die zijn getroffen door terrorisme wordt Barghouti geëerd.  Belgische parlementsleden hebben de aanzet gegeven tot een aanvraag voor de Nobelprijs voor de Vrede voor Barghouti. Zij hebben in mei hun nominatie ingediend. Het zou gaan om Gwenaëlle Grovonius (PS),  Dirk Vandermaelen (SP.a), Vincent Van Quickenborne (Open VLD), Jean-Marc Delizée PS), Benoit Hellings (Ecolo), Nadia El Yousfi (PS) en Piet De Bruyn (N-VA). Zou deze laatste weten dat zijn gezondheid als ‘anders-georiënteerde’ regenboogmens in Gaza ernstig kan geschaad worden?

Kort nadien volgde een steunbetuiging voor deze aanvraag door de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en prominent anti-Israel campagnevoerder Desmond Tutu.

Ach, die Nobelprijsuitreikingen voor de Vrede zijn niet meer wat ze geweest zijn sinds  Al Gore, Obama en zelfs de EU bij het rijtje winnaars horen.

Geleend bij CIDI, aangevuld door onze redactie

3 gedachten over “Krijgt Salah Abdeslam het ereburgerschap van Molenbeek?

  1. Dat een stom varken als Vandermaelen dit doet wekt bij mij echt geen verwondering. Toen ik gemeenteraadslid was in Geraardsbergen wou hij mij zelfs de hand niet schudden de grote “verdraagzame” en dit omdat ik een ander gedacht heb. Tja……dan kent men het niveau van dit heerschap.

  2. Ik ben ervan overtuigd dat de Golfbrekersprijs voor de vrede meer prestige zou hebben en krijgen dan onze misbruikte Nobel ….. Al Gore , Obama , EU , binnenkort… Erdogan en Abdeslam ……waar halen ze het uit . Onze wereldsamenleving is veranderd in een kleutertuin met veel ambetante jong

  3. Met dergelijke voorstellen , moeten we ons dan ook verwachten aan nieuwe aanslagen in België en Frankrijk.

Reacties zijn gesloten.