Korting op gasfactuur: in ruil voor wat?

De bronafbeelding bekijken

Dat het met de Turkse munt, de Lira, niet goed gaat is algemeen geweten.  Erdogan ziet hierin een buitenlands complot want zoiets gebeurt niet vanzelf.

Schaakspeler Poetin zag een kans en greep ze.  Enerzijds zit hij de VSA dwars, anderzijds houdt hij de Ottomanen bij de les.  Gas… die wordt geleverd uit Rusland.  Poetin gaf Erdogan een behoorlijke korting van 10.25% op de gasprijs; met terugwerkende kracht zelfs. Goed voor een miljard dollar.

Zo zie je maar hoe een dubbeltje keren kan.  In 2016 zag het gasverhaal er nog heel anders uit.  De bevoorrading aan Turkije werd toen zelfs met 25% verminderd.  Gazprom had er de buik van vol: de onderhandelingen over een korting op de gasprijs schoten niet op.   In 2015 kregen de Ottomanen nog een korting van 10.25% (ja hoor, dezelfde korting als nu met terugwerkende kracht toegestaan wordt), maar omdat de energieprijzen bleven dalen, werd de korting geschrapt.  Turkije echter bleef de inmiddels geschrapte korting van de factuurprijs aftrekken en was niet voor rede vatbaar.  Om die reden besliste Gazprom dan maar voor het uitstaande saldo minder gas te leveren.

We schrijven nu twee jaar later: dezelfde korting wordt opnieuw toegestaan, met terugwerkende kracht zelfs.    We zijn niet naïef.   Het zal wel met meer dan de gestegen energieprijs te maken hebben.  Vandaar vragen wij ons af “in ruil voor wat?…”

DWN

Gazprom cutting gaz supplies to Turkey