Golfbrekers

Vlaams-radicale blog: verbonden maar niet aan banden

Golfbrekers

Konstantinopel 1453 – Lesbos 2018

Γκρέμισαν τον τσιμεντένιο σταυρό στη Μυτιλήνη | tanea.grWie de Griekse eilanden voor de Turkse kust al eens bezocht heeft weet dat de bewoners eerder islamkritisch zijn.  Sommige haventjes weigeren zelfs de typisch houten Turkse zeilboten voor toeristische daguitstappen toegang te verlenen tot een steiger.  Ze moeten maar ergens voor anker gaan.  In Rhodos is het opvallend hoe islamitische monumenten, gebouwen, begraafplaatsen verwaarloosd worden – ze mogen gewoon samen met de Ottomaanse overheersers tot stof vergaan.

In Griekenland hebben ze een en ander uit die tijd in herinnering: noch vergeten, noch vergeven.  Ga maar eens in een plaatselijk museum kijken naar de foto’s van de Ottomaanse “verdraagzaamheid” t.o.v. de Grieks-orthodoxe bevolking. Nu lijkt het alsof de geschiedenis zich herhaalt: christenen moeten het onderspit delven voor de nieuwe bezetters.  Op Lesbos werd een groot stenen kruis vernietigd, kort nadat een zgn. NGO de verwijdering ervan geëist had omdat het de haat tegen immigranten zou aanmoedigen!  Volgens deze NGO, die zichzelf de naam “Co-existentie en communicatie in de Egeïsche kustgebieden” gaf “is het een totaal niet passend dat een religieus symbool in de nabijheid van badgasten (…sic) staat” en voegde eraan toe dat het christelijk symbool een “werktuig van de heropstanding der kruisvaarders” is.  Daarom had het bij de overheid een verzoek tot verwijdering ingediend.

Maandag bleek het verzoek overbodig, want in de voorgaande nacht werd het door “onbekenden” omver getrokken en vernield, zo meldde het dagblad Ta Nea. Het plaatselijk blad Lesbos News gaf te kennen dat hun redactie met boodschappen en telefoontjes door de plaatselijke bevolking overspoeld werd.  Die wil nu een geldomhaling organiseren om een nieuw kruis op de oude plaats, het Apelli strand onder het Mytilenefort, te plaatsen.  Men hoopt op steun van de grieks-orthodoxe kerk.  In afwachting werd met de resten een voorlopig kruis geplaatst.

De b.g. NGO ziet het anders: deze vindt dat het “lelijke” kruis opgericht werd als “symbool van racisme en onverdraagzaamheid” om te verhinderen dat immigranten het strand opzoeken.

Wordt waarschijnlijk vervolgd.  Op Lesbos broeit wat.

Wanhoop bij lokale bevolking op Lesbos

Noteer: YT heeft weer een video als ongeschikt voor uw ogen verklaard.  Iets wat van dag tot dag toeneemt.

 

 

1 gedachte op “Konstantinopel 1453 – Lesbos 2018

  1. Nooit of te nimmer zal ik een islamitisch land bezoeken, nooit of te nimmer, ik denk aan mijn veiligheid.

Reacties zijn gesloten.