Kinderopvang gesloten wegens…

Afbeeldingsresultaat voor pine cone falling down animated gif

… mogelijke aanval door dennenappels

Je kan niet voorzichtig genoeg zijn. In Schleswig-Holstein werden twee kinderopvangplaatsen in een bosrijke omgeving – zgn. Waldkita’s of Waldkrippen – gesloten door de niet te onderschatten dreiging die van het bos uitgaat. Zoals daar zijn: afgebroken takken waarover de kleintjes kunnen struikelen, dennenappels die niet alleen voor builen op hun hoofdjes verantwoordelijk zijn, maar bovendien – samen met paddenstoelen, eikels, blaadjes, kevertjes, wormen – voor een voedselvergiftiging kunnen zorgen. Om nog te zwijgen over mogelijk verstikkingsgevaar. En alsof dat nog niet overtuigend genoeg is om heel die onverantwoordelijke opvangtoestand te sluiten, kan de dikke winterkleding een “ontwikkelings-fysiologische” storing veroorzaken bij de peuters en kleuters. Ze worden immers in hun bewegingsvrijheid beperkt.

Juist. Het bevoegde ministerie wil de kindjes in een stedelijke kribbe met een omheinde stenen speelplaats, plastic glijbaan, plastic ballenbad, plastic autootjes, plastic poppen, plastic bouwstenen, plastic koeien, paarden, varkens, vogels, paddenstoelen, dennenappels… Want écht is gevaarlijk. Of de kindjes in deze kribbes dan geen speelgoed kunnen inslikken, niet struikelen over een drempel, zich wel voldoende kunnen bewegen in een beperkte ruimte?

Nu nog de ouders overtuigen dat hun tuin eigenlijk niet veel ongevaarlijker is dan een oorlogsgebied met landmijnen.

Een onverdachte tijden zag het programma er zo uit: Citaat: “Zand en modder die door de vingertjes glijdt, het geruis van bladeren of de stilte, het ontdekken en bekijken van insecten en andere dieren, bloemen zien groeien en door het struikgewas kruipen… deze ervaring willen we uw kinderen ook in de jongste jaren mogelijk maken.” De groepjes bestaan uit max. 10 kindjes met telkens een begeleidster.

Ter illustratie: