Jordaniërs zijn het niet eens met energie-akkoord

Jordanië, Israël en de VAE tekenden een akkoord “water voor energie”. Het is het grootste samenwerkingsakkoord tussen de drie landen. Het werd op 22 november aangekondigd op de Wereldexpo te Dubai, in aanwezigheid van de Amerikaanse klimaatgoeroe John Kerry.

In een notendop: Israël zal zonne-energie kopen van een immense zonnepanelen-energievoorziener in Jordanië dat gebouwd wordt door een Emiraats bedrijf en Jordanië zal water kopen van een Israëlisch ontziltingsbedrijf dat nog moet opgericht worden. Israël is wereldwijd bekend voor het efficiënt behandelen van zeewater zodat er onbeperkt drinkbaar water kan geproduceerd worden. Jordanië heeft genoeg plaats, onherbergzame gebieden, ongeschikt voor de landbouw, voor mens en dier, echter met een overvloed aan zon en Israël heeft zijn verdiensten op het vlak van ontzilting ruim voldoende bewezen. Het exporteert zelfs water!

Meer info: https://www.timesofisrael.com/israel-jordan-sign-uae-brokered-deal-to-swap-solar-energy-and-water/

Kortom: de ene hand wast de andere, maar de Jordaanse man-met-de pet is het er niet mee eens. Welke zijn de onvermelde angeltjes?