Joods Jeruzalem moet uitgevlakt worden

© EPA. De Al-Aqsamoskee in Jeruzalem

Qatar wil miljoenenfonds om ‘Arabisch Jeruzalem’ te promoten

Het Israël-Palestinaconflict kan pas worden opgelost als Palestijnen Oost-Jeruzalem hun hoofdstad mogen noemen. De stad moet weer ‘Arabisch’ worden, en de internationale gemeenschap moet er op zijn minst op worden gewezen dat Jeruzalem een lange islamitische traditie kent.

Met dat gewaagde voorstel komt de emir van Qatar. Sjeik Hamad Al Thani wil met een fonds van 1 miljard dollar (800 miljoen euro) praktische en morele steun bieden aan de Palestijnen – zelf is hij bereid om 250 miljoen dollar (195 miljoen euro) in te leggen.

Al Thani maakte zijn plan deze week bekend tijdens tweedaagse bijeenkomst van de Arabische Liga in zijn eigen land. Verder hoopt hij ‘zo snel als mogelijk’ te gaan bemiddelen tussen Fatah en Hamas en uiteindelijk een Palestijnse overgangsregering te formeren. Overigens is niet duidelijk hoe hij het forse geldbedrag wil gaan besteden.

‘Arabische Liga voegt daad zelden bij het woord’ Hamas meldt aan Al Jazeera dat het ‘Egyptische, Arabische en islamitische pogingen om nationale Palestijnse verzoening’ te bereiken een warm hart toedraagt. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie is sceptisch. Er is volgens de PLO ‘al zo vaak bewezen’ dat beslissingen van de Arabische Liga ‘uiteindelijk nauwelijks gestalte krijgen’.

Het Israëlische ministerie voor buitenlandse zaken meent dat Qatar de joodse geschiedenis van de stad wil uitvlakken. ‘De geschiedenis van Jeruzalem kan niet zonder de joodse geschiedenis’, stelt een woordvoerder tegenover de New York Times. ‘Jeruzalem ontdoen van zijn joodse wortels is hetzelfde als Mekka ontdoen van zijn islamitische wortels: absurd.’

Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3417078/2013/03/29/Qatar-wil-miljoenenfonds-om-Arabisch-Jeruzalem-te-promoten.dhtml