Jeffrey Sachs: “Alle tien jaar duikt er een nieuwe Hitler op…”

“… of het nu Ho Chi Minh, of Vietnam, of Cambodja, of Laos, of Nicaragua… of Irak of Syria… We zijn echt goed in het vertellen van deze riedeltjes… ze komen echter niet overeen met de waarheid, wat we horen in de media is niet de waarheid. We zouden moeten onderhandelen, maar Biden weigerde te onderhandelen met Poetin in 2021 omdat Poetin enkele zeer treffende punten aanhaalde, zoals de NAVO-uitbreiding… Dit is geen nep-argument.

Ik ben sinds 1990 vertrouwd met het thema toen het westen Gorbatsjev beloofde dat de NAVO niet zou uitbreiden. We zijn leugenaars – het spijt me dat ik het zo moet zeggen – we pleegden bedrog. En we doen het nog altijd. Biden weigerde te onderhandelen. Bon, da’s recht voor de raap… maar het is zoals het verhaal verteld wordt.

Oekraïne is een etnisch verdeeld land met een grote Russische minderheid en dat zijn de echte problemen. Ook al is oorlog geen remedie, maar het was / is een heel ingewikkeld conflict waar de VSA olie op het vuur gooiden meer dan tien jaar geleden en bijzonder in 2014 / 2015.

Er waren akkoorden bereikt voor de regio waar de gevechten nu hoogtij vieren, nl. in de Donbass en de akkoorden waren de Minsk I en Minsk II akkoorden, die ondertekend werden door de Oekraïense regering. En toen hield de Oekraïense regering zich er niet aan. Toen Poetin eraan herinnerde werd hij weggelachen of weggehoond – ze zouden immers niet bestaan!… of ze waren oneerlijk of dit, of dat… – Maar ze werden wel degelijk overeen gekomen… Ik zal wel weer een lading e-mails krijgen die me voor gek verklaren…

De waarheid is dat diplomatie cruciaal is als men een oorlog wil vermijden. Als men een akkoord tekent, kan men achteraf niet doen alsof je neus bloedt. Rusland, Oekraïne en de VSA zouden aan tafel moeten gaan zitten en onderhandelen. De media gaan niet in op de reden van deze oorlog, over wat er echt aan de hand is, waar de oorzaak ligt of wat Poetin herhaaldelijk gevraagd heeft. Ze herhalen tot in den treuren dat hij een Hitler is, een gek, die de pedalen kwijt is en dat hij om die redenen moet en zal verslagen worden. Dat is ons mantra, een mantra dat ons aller dood zou kunnen betekenen… “

U kan de rest laten vertalen via icoontjes voor de ondertiteling en vertaling onderaan.

https://www.jeffsachs.org/