Jean Sibelius – 6de Symfonie

klassische-musikJohan “Jean” Julius Christian Sibelius (Hämeenlinna, 8 december 1865 – Järvenpää bij Helsinki, 20 september 1957) was een Fins componist, muziekpedagoog en dirigent. Hij was niet alleen de bekendste Finse componist, maar wordt ook beschouwd als de componist die de Finse identiteit het meest karakteriseert.

Jean Sibelius werd in 1865 geboren in een Fins-Zweedse familie.

Zijn bekendste werken zijn Finlandia, Valse Triste, het vioolconcert, de Karelia-suite en de Zwaan van Tuonela, een deel uit zijn Lemminkäinen-suite, maar hij schreef veel meer: zeven symfonieën, meer dan honderd liederen en geestelijke muziek. Sibelius liet zich sterk inspireren door de Kalevala, het Finse nationale epos, bijvoorbeeld in zijn koorsymfonie Kullervo. Ook verwerkte hij, geheel in de geest van het karelianisme, elementen van traditionele muziek uit Karelië in zijn werken.

Sibelius verklaarde de stijl van zijn latere werk door te stellen dat andere componisten zich bezighielden met het produceren van cocktails waar hij het publiek puur koud water aanbood.

Jean Sibelius.’s Symfonie nr. 6 in D minor, Opus104, werd in 1923 voltooid. De symfonie werd voor het eerst uitgevoerd door de Helsinki City Orchestra, onder leiding van de componist, op 19 februari 1923. Het werk is opgedragen aan de Zweedse componist Wilhelm Stenhammar.

De symfonie bestaat uit vier bewegingen:

  1. Allegro molto moderato
  2. Allegretto moderato Allegretto moderato
  3. Poco vivace Poco vivace
  4. Allegro molto Allegro molto
  5. Vereeuwigd op een bankbiljet

    What help makes Be Still, My Soul so special is the melody, taken from the Finlandia Hymn by Finnish composer Jean Sibelius (pictured above: Helsinki's Sibelius Monument)

    En in een monument (Helsinki)

De zesde symfonie wordt ook wel “de Assepoester van de zeven symfonieën” genoemd door musicoloog Gerald Abraham. Sibelius schreef in 1943: “de zesde symfonie doet me altijd denken aan de geur van de eerste sneeuw”. In een opmerking gepubliceerd in 1955 zei hij: “Woede en passie … zijn absoluut essentieel, maar het wordt ondersteund door onderstromen diep onder de oppervlakte van de muziek”.

2 gedachten over “Jean Sibelius – 6de Symfonie

  1. “Sic transit gloria mundi”
    Jean Sibelius op een 100 Markaabiljet, doch zopas hebben de Finse posterijen een reeks postzegels uitgegeven als aandenken/of hulde (?) van … de homo’s.
    Men kon zich voor-inschrijven op die reeks via Internet… met als gevolg…. (ongelooflijk-maar-waar) dat die inschrijvingssite BLOKKEERDE. ! Mo vint togh.

  2. Oeps… bijna vergeten de melden: De B-post heeft ook een reeks zegels uitgebracht als hulde aan Kuifje…
    (EN… er staat d’r eentje bij met een vaatdoek op z’n kop)—->Wààr is de tijd gebleven dat Kuifje een groep “zwarthuidige medemensen” verweet als luiaards, èn Janssen & Janssen een “gebaarde medemens dat met z’n kop voorover en z’n achterwerk hoog-omhoog stak”… en flinke trap onder dit (uitnodigende) kont gaf.
    Leve de multiKUL ??? bwaark !

Reacties zijn gesloten.