Jacques Offenbach: Ba-ta-clan

klassische-musikTer herinnering aan de 132 doden van 13 november 2015 in Parijs die moslim terroristen op hun geweten hebben.

Ba-ta-clan is een “chinoiserie musicale” (of operette), een éénakter,  gecomponeerd door Jacques Offenbach met het libretto van Ludovic Halévy.  Het werd voor het eerst opgevoerd in het Théâtre des Bouffes Parisiens, Parijs, op 29 december 1855.

 Afbeeldingsresultaat voor Bataclan old drawingBa-ta-clan was Offenbachs eerste groot succes; hij opende zijn nieuw winter theater, de Salle Choiseul.  Het nam iedereen op de korrel: van de toenmalige politici tot de gebruiken bij de grote opera’s.  Tientallen jaren werd het stuk opgevoerd in Parijs, Londen, New York.  Offenbach breidde het stuk uiteindelijk uit met een bezetting van 11 personen.
Offenbachs vroege operettes waren kleinschalige éénakters, want de Franse wet beperkte de toelating voor muzikale theaterstukken (andere dan de meeste opera’s) tot éénakters met een max. bezetting van drie zangers en, soms, enkele artiesten zonder tekst.  In 1858 wijzigde men deze wet en Offenbach kon sindsdien andere – lange – werken aanbieden, te beginnen met ‘Orpheus in de onderwereld’.

In 1864 opende de muziektempel Bataclan in Parijs.

Afbeeldingsresultaat voor ba-ta-clan dessins   Afbeeldingsresultaat voor ba-ta-clan dessins

Afbeeldingsresultaat voor ba-ta-clan dessins        Afbeeldingsresultaat voor ba-ta-clan dessins